Wijnaldum: Dan zie ik iemand de Hitler-groet maken… Hoe haal je het in je hoofd!

Georginio Wijnaldum heeft stevige kritiek geuit op de supporters, trainer én de club FC Den Bosch naar aanleiding van de racistische spreekkoren gisteren tijdens het Keuken Kampioen Divisie-duel met Excelsior. De international van Oranje sprak vanmiddag bij de persconferentie van een maatschappelijk probleem. ,,Daar moet keihard tegen worden opgetreden”, zei Wijnaldum.

Wijnaldum was woedend over het feit dat Ahmad Mendes Moreira gisteren tijdens FC Den Bosch tegen Excelsior racistisch bejegend werd. De middenvelder van Oranje en Liverpool zegt van het veld te stappen als het hem overkomt.

Zwarte Pieten

,,Het kwam heel hard aan’’, zegt Wijnaldum. ,,Ik had niet verwacht dat het in Nederland zou kunnen gebeuren. Ik ben echt geschokt. In Nederland. En hoe er daarna mee om is gegaan, is heel kwalijk. Dan heb ik het over de club en de trainer. Kwalijk wat FC Den Bosch doet. Ik mag dat misschien niet doen, maar ik doe het toch. Wat kun je als speler doen? Het is een maatschappelijk probleem. We moeten keihard optreden. Ook de politiek. Niet alleen het racisme.”

,,Maar ik zie ook iemand die de Hitler-groet maakt. Hoe haal je het in je hoofd! Dan denk ik: jouw voorouders hebben gevochten voor ons en dan breng je zo’n groet. Dat is respectloos en daar moet echt heel hard tegen opgetreden worden. De KNVB deed het goed. Ik verwacht harde boetes. Straf zo hard dat niemand het meer in zijn hoofd haalt om te doen. We hebben er bij Oranje onderling over gesproken.’’

Wijnaldum kreeg steun van bondscoach Ronald Koeman. ,,Je moet gewoon het veld afstappen. Gewoon weggaan. Oranje ook? Oranje ook ja. Iemand moet het doen.’’ Wijnaldum: ,,En niet meer terugkeren. De wedstrijd had niet uitgespeeld mogen worden. Ik loop echt van het veld af. Ik ben weg. De trainer noemt de speler van Excelsior een zielig mannetje omdat hij juichte na een goal. Daar moet het allemaal niet meer over gaan. Het kan gewoon niet. Wij kijken niet naar kleur. Ik speel bij Oranje. We spelen voor het volk. Volgend jaar staan diezelfde mensen ook te juichen als wij succes hebben bij het EK. Dat is een gekke gedachte.’’

Wijnaldum: ,,Een statement morgen tegen Estland? Dat kan. Daar moeten we over praten. Het is gebeurd in Italië en Oekraïne. Maar dat het in Nederland in stadions gebeurt, dat had ik gewoon niet verwacht. Net als de zwartepietendiscussie. Mijn mening is dat het moet worden veranderd. Zwarte Pieten morgen op de tribune? Dat is niet lollig.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *