Voetbalscholing.nl 25 jaar

 
Toen ik tijdens een van mijn duurloopjes in het bos zo maar een nieuwe slagzin voor Voetbalscholing.nl bedacht (We innovate, we create and educate) begon ik te mijmeren over hoe ik ooit begon met deze voetbalorganisatie.
Ik dacht: zou ik het weer overdoen? Het anders doen? Heeft het mij geluk gebracht, welvaart, voldoening?
Heeft het mij geestelijk verrijkt?
Maar ook; zou ik het met dezelfde passie en intensiteit overdoen die ik destijds in mij had? 
Snel herpakte ik mij want dit was te makkelijk om daarover te denken. Immers, je doet iets in een tijdsgeest en die verandert zo snel dat vergelijken niet eerlijk is.
Want toen is niet nú.
Ik hield op mijn hersens te pijnigen, bleef in mijn loopritme maar bedacht wel wat er allemaal bereikt is met 25 jaar Voetbalscholing.nl (voorheen Sportpartners).
 
Het begon allemaal in 1986, toen ik als eerste trainer op NSC. Papendal mij volledig richtte op alles wat met ‘conditie’ te maken had.
Mijn obsessive focus lag op de fitheid van topsporters, van voetballers tot boksers tot badminton, van schermers, schansspringen, tennissers en basketballers. 
Menig topsporter van destijds trainde ik op de baan, in een hal, het krachthonk, zwembad of op de conditie-banen van Papendal.
Snel voetenwerk, krachtwerk, uithoudingsvormen, hersteltrainingen, optrainen, klaarstomen voor Olympische spelen, WK’s of EK’s, revalidatietrainingen, trainingen die diep in het rood gingen tot aan maximaal testen en snelheidsoefeningen. En het meeste bedacht ik zelf omdat er weinig tot geen variabelen omhanden waren die mij houvast konden geven.. 
Tot zover een heerlijke maar vermoeiende arbeidsperiode.
 
Ik kreeg een nieuwe baan aangeboden om als eerste fulltime conditietrainer aan de slag te gaan bij Vitesse. Ik specialiseerde mij op fysieke trainingen voor beroepsvoetballers, met dank aan Bert Jacobs en Jan Jongbloed. 
In die periode heb ik grote stappen gemaakt in de voetbalsport. Maar ik bleek ook een pionier te zijn én roepende in de woestijn, immers, voetballen leerde je door te voetballen was het standpunt van destijds en conditietraining was leuk voor atletiek maar niet voor voetballers…
Nu weten we gelukkig beter maar ‘alleen gekken veranderen de wereld’ is mij na al die jaren wel duidelijk geworden. Ik moest en zou mijn gelijk halen dat voetballers veel beter gingen presteren als er conditietraining op het menu kwam te staan.
Maar toch heb ik de ongelovigen na jaren drammen toch ‘gelovig’ gekregen. Want Voetbalscholing.nl is voor veel mensen een opstap gebleken om in het voetbal succesvol te zijn.
 
Na mijn periode bij Vitesse wist ik meerdere collega-conditietrainers van o.a. PSV, Ajax, Twente, Heerenveen en Feyenoord op een dag bij elkaar te krijgen om over ons vak te praten en te bezien hoe we eenduidig naar buiten konden treden. 
Uit deze rondetafelgesprekken ontstond het besef om een opleiding te gaan schrijven en dit werd zo’n groot succes dat ik mijn veldwerk moest stoppen omdat ik te druk was om alle bijkomende werkzaamheden van cursussen/opleidingen netjes te verzorgen en rond te breien. 
De cursussen werden gehouden bij Ajax, het Olympisch Stadion en op het N.S.C. Papendal.
 
Voordat ik het wist was ik cursusleider van talloze voetbal-opleidingen die goed werden bezocht. De meeste cursisten waren amateurtrainers en die gingen ermee aan de slag bij hun eigen club of vereniging, naast hun dagelijkse reguliere baan. Maar ook Alessandro Schoenmaker, de huidige conditietrainer van Ajax en Marcel Lucassen (de huidige directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB) die later zelfs partner binnen mijn organisatie werd, volgden onze opleidingen. En ook Jan Kluitenberg, jarenlang de assistent van Ronald Koeman en de fysieke trainer van het Nederlands Elftal.
En zo nam Louis van Gaal onze oud-cursist Marcel Bout mee naar Manchester United, of Bart Cums werd fysiek consulent voor de Belgische voetbalbond en ging Renaldo Landburg voor Ajax werken en Rob Druppers ging bij FC Utrecht zijn expertise aanbieden. Er zijn heel veel trainers om op te noemen maar allemaal hebben zij onze kennis opgedaan en zijn wereldwijd goed terecht gekomen.
 
Door een ontmoeting in Manchester met René Meulensteen (Manchester United) begon mijn organisatie uit te breiden met voetbaltechniekopleidingen.
Hij was assistent van Alex Ferguson en vertrouwde mij zijn geschreven opleidingen toe om deze wereldwijd aan te bieden.
René Meulensteen, de beste docent en praktijktrainer waar ik mee heb samengewerkt.
Dit werd ook weer een succesverhaal én…. een prachtige periode. Mede door die samenwerking heb ik veel van de wereld mogen zien.
Inmiddels hebben wel duizend trainers aan deze techniekopleidingen deelgenomen; van amateurtrainers tot trainers van Real Madrid, Bayern Munchen, Valencia tot bijna alle Nederlandse BVO’s.
Zo is Peter Hyballa vanaf het eerste uur betrokken geweest bij Voetbalscholing.nl en is van nieuwsgierige student in spee naderhand docent voor ons geworden, een bevlogen beroeps voetbaltrainer en is bovenal een fijn, uitzonderlijk mens.
Allerlei bekende gastsprekers, trainers en voetbalspecialisten hebben tot aan de dag van vandaag hun expertise via Voetbalscholing.nl verkondigd aan geïnteresseerde trainers en/of werkers in de voetbalsport.
 
Voetbalscholing.nl is ook het avontuur aangegaan in Amerika en China, maar avonturen kunnen ook fout lopen.
Want ‘schoenmaker blijf bij je leest’ is de leer die ik daar uit heb getrokken. Alleen door fouten te durven maken gun je jezelf rust en vrijheid.
En zo weet je nu, jaren later, waar je kracht ligt.
 
Uit alle innovaties die wij teweeg hebben gebracht is ook gaandeweg onze focus op jeugdevenementen komen te liggen.
Al 15 jaar zijn wij actief en gespecialiseerd geraakt middels het Nederlands Techniek Kampioenschap voetbal (10 jaar), het PannaSterrenteam (3 jaar) en nu ‘de beste jeugdspelers van Nederland’ met medewerking van PSV. 
Vanuit deze werkzaamheden hebben wij ook een mooie tv-serie mogen maken met Tros Zapp-sport en Ron Boszhard. Met zoveel plezier!!
 
En dit alles is nog maar een klein gedeelte van alles wat er is gebeurd. Ik ga ooit nog een boek schrijven van dit alles.
Want was alles koek en ei? Oh nee!!
Veel ging er mis. Deels door mijzelf en deels door anderen. Noem het uiteindelijk een gelijkspel.
De voetbalwereld is net als de dagkoersen. Vandaag is het top, morgen flop. 
Eigenzinnigheid, egoïsme, mooie beloftes en zelfverrijking, we lezen het dagelijks.
Maar zolang de emotie van de supporter hoogtij blijft vieren zullen al deze genoemde dagkoersen blijven bestaan.
Je leert er pas mee omgaan als je er tot aan je nek toe in zit. 
 
Wat de boventoon voert zijn alle ontmoetingen en belevingen in binnen en buitenland met bijzondere mensen op geweldige plekken.
Een lunch met Alex Ferguson in Amsterdam, een prettige ontmoeting met een verlegen José Mourihno in de VIP-room van Old Trafford, een maf feestje in het huis van de premier van Aruba en een etentje bij de AVRO met Audrey Hepburn waaruit weer jaren later een ontmoeting heeft plaatsgevonden met haar Italiaanse zoon in mijn eigen dorp Velp.
Bijzondere momenten met de sympathieke Ole Skolsjaer en Christiano Ronaldo, DJ Tiesto en een onderhoud met de nog enig overgebleven mede-gevangene van Nelson Mandele tijdens een uitnodiging uit Zuid Afrika.
Zo zat ik op een boot op Lake Michigan met een van de puissant rijke eigenaren van Pfilzer (de grootste farmaceut ter wereld) en een week later praat je met een van de hoofdrolspeelsters van Sex in the City wiens zoontje wij trainden op een veldje naast de Hudson River in New York.
Diezelfde dag ontmoet ik een rijke Chinees die in exclusieve damestassen handelde, deze schonk voor mijn vriendin een tas van 3000 dollar, zomaar..als ik zijn zoontje maar goed vond spelen..
 
Een jaar later word je door China rondgeleid door mensen die voetbal daar wilden promoten.
Alleen al dit probeersel is de moeite waard om daar ooit meer over te zeggen, nu nog niet.
Ik sliep in duurste hotels en begaf mij op de mooiste plekken ter wereld.
Dit alles door de sport, het voetbal, je contacten in deze wereld.
Een wereld die wordt verlicht door schijnwerpers.
 
Zo werd ik vanuit mijn privesituatie bevriend met de minister van Volksgezond en Sport en dat was helemaal niet verkeerd, immers, in mijn wereld werken relaties als lijm.
Michael Rumminige  reikte de prijzen uit op één van onze landelijke finaledagen van onze ontelbare jeugdactiviteiten.
Ik ging jaarlijks lunchen met Wim Rijsbergen en Wim Suurbier en koester al hun verhalen over hun carrière en daar moet een vuistdik boek over geschreven moeten worden. 
Ik zat bij Koffietijd, bij Dieuwertje Blok van destijds de KRO-ontbijt-show en had een special bij Tom Egberts genaamd Sport Studio.
Wij hebben samen met Foppe de Haan demostratietrainingen en lezingen gegeven in Kaapstad, Durban en Johannesburg en Kaapstad één week na de beladen begrafenis van Nelson Mandela in datzelfde stadion.
 
Enfin, al deze waanzinnige, vaak hilarische momenten of uitbundige periodes en bedenkelijke tijden zouden er nooit zijn geweest zonder de basis waar het allemaal mee is begonnen…kennisoverdracht!!  
Mede door dit alles staat er nog veel meer aan te komen. Wij weten nu immers waar onze sterke punten liggen.
Johan Scholten is al geruime tijd partner in Voetbalscholing.nl en uitermate vakkundig en trouw.
Want loyaliteit bestaat nog in mijn wereld.  
Deze kenmerken zijn na 25 jaar Voetbalscholing.nl wel de sleutelwoorden om ons succes te blijven nastreven.
 
 
En toen was ik thuis na een 10 kilometer bosloop.
Bezweet, moe en voldaan.
Maar dat ben ik met 25 jaar Voetbalscholing.nl inmiddels wel gewend….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *