‘Voetbal moet rekening houden met 35 procent minder sponsors’

 
 
 

Terwijl de KNVB, de ECV, de CED en de clubbestuurders dinsdag lieten weten de competitie af te willen maken, wordt de omvang van de financiële ramp die zich in het betaalde voetbal voltrekt steeds duidelijker. Volgens Bob van Oosterhout, sportmarketeer van Triple Double gaat het ook in Nederland om honderden miljoenen.

In de publicaties over de economische schade voor het voetbal door de Coronacrisis gaat het in Europa vooral over de tv-gelden. In de Premier League, de Bundesliga, La Liga en de Serie A lopen de clubs gezamenlijk miljarden euro’s mis zolang er niet wordt gevoetbald en de wedstrijden dus niet worden uitgezonden.

In Nederland gaat het voor dit seizoen nog om 22 miljoen dat FOX moet uitkeren. Veel meer dan in de topcompetities zijn de clubs in de Ere- en Eerste Divisie afhankelijk van sponsorgelden. Volgens Van Oosterhout leunen de meeste clubs in dat opzicht vooral op het midden en klein bedrijf (MKB). ‘En juist in die sector gaan keiharde klappen vallen’, zegt de sportmarketeer. ‘Ook bij ons gaat het echt om honderden miljoenen die de komende tijd niet naar het voetbal gaan. De meeste clubs moeten het hebben van sponsoring, ticketing en stadionexploitatie. Er wordt straks al maandenlang geen enkele activiteit georganiseerd in de stadions. Nul.’

‘Ik ben commissaris van de Keuken Kampioen Divisie. In de tweede laag sponsors, die onder de hoofdsponsors en de echt grote bedrijven, is momenteel een financiële ramp gaande. Er zijn bedrijven die zo hard worden getroffen dat ze niet meer kunnen sponsoren. Daarnaast zijn er bedrijven waarbij de toekomst zo ongewis is dat ze niet meer durven. Alleen al uit voorzorg worden allerlei contracten opgezegd. Dat gaat de clubs heel veel pijn doen’, voorspelt Van Oosterhout.

‘Het voetbal moet rekening houden met 35 procent minder sponsors. Er zijn in het betaald voetbal twintigduizend bedrijven actief. Dat betekent dat zesduizend van hen hun geld niet meer naar het voetbal brengen. Dat is een gigantische financiële strop. Ajax kan wel een stootje hebben, maar andere clubs veel minder. Wat er door de coronacrisis gebeurt, is een mo-ker-slag van jewelste voor het voetbal.’

Marco Timmer in de VI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *