Succescoach Koeman stelt KNVB voor uitdaging

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over de uitstekende positie waarin Ronald Koeman zich heeft gemanoeuvreerd. 

Out of the blue kreeg Ronald Koeman voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Duitsland de vraag hoe het nu precies zit met zijn contract. De bondscoach van Oranje viel even stil en vertelde daarna wat hij al eerder zei: na twee van de vier contractjaren volgt er een evaluatie.

Dat moment komt net voor het EK van 2020, het toernooi waarvoor het Nederlands elftal zich zeer waarschijnlijk gaat plaatsen na de overwinningen in Duitsland en Estland. Meer nog dan het resultaat op zich, verdient vooral de manier waarop alle lof. Deze bondscoach heeft daadwerkelijk iets veranderd. Hij reanimeerde een ingeslapen nationale ploeg, vastgeroest in oude en vertrouwde rituelen.

Nog belangrijker: hij klikt met een nieuwe generatie internationals die zich graag laat vercommercialiseren als de New Wave. Koeman kan er wel om glimlachen, maar formuleert het zelf liever zo. ‘Er is een nieuwe hiërarchie. De grote spelers van de laatste jaren zijn er niet meer, daardoor is deze groep naar elkaar toegegroeid.’

Al sinds dag één valt zijn hand te herkennen: strakke leiding, discipline, maar ook teamgeest, plezier en normaal gedrag. Het resulteerde in een stormachtige wederopstanding. Eerst plaatste Oranje zich ten koste van de wereldkampioenen van 2018 en 2014, Frankrijk en Duitsland, voor de Final Four van de Nations League. Dat ging in fases met goed voetbal en ook wat geluk, maar de wijze waarop het elftal vorige week vrijdag (wederom) Duitsland versloeg, in eigen huis, vertelt vooral dat de vooruitgang er onder Koeman onmiskenbaar in zit en de grenzen van deze groei nog lang niet zijn bereikt.

Als de KNVB en Koeman straks gaan evalueren, zal de bond er snel uit zijn: doorgaan, graag! De vraag is hoe de coach erover denkt. Zijn werk valt op in Europa. Dat ziet ineens weer een fris en talentvol Oranje na zes jaar zo goed als zeker terugkeren op het podium van een eindronde.

Afgelopen zomer was er volgens Spaanse media al sprake van interesse van Barcelona en die zal niet minder worden, zodra die club straks een keer afscheid neemt van trainer Ernesto Valverde. Koeman heeft nu alles voor die job. Hij is als succesvol oud-speler razend populair, werkte er als assistent-trainer, geldt als een discipel van Johan Cruijff, kocht er onlangs een huis en hij krijgt Frenkie de Jong wél aan het voetballen. Zie daar dan als KNVB maar wat aan te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *