Steven Pienaar: ‘Amateurvoetbal is beste plek om trainersvak te leren’

Als middenvelder van Ajax, Dortmund en Everton speelde Steven Pienaar in de grootste stadions van de wereld. Nu hij trainer is, helpt hij de jongens van Robinhood 1 in de vierde klasse. ‘Het zijn lieve jongens, maar soms zó eigenwijs.’

De wedstrijdvoeding van de jongens van Robinhood s.v. 1 bestaat elke zaterdag uit pasteitjes met kaas. “Het is nog twee uur voor de wedstrijd, dat verteren we nog wel,” grijnst Joey Maduro (23). Maduro is verantwoordelijk voor de delicatessen. De rechtsback haalt elke zaterdag twee taartdozen vol op bij oma Grace. Ze heeft de pasteitjes zelf gemaakt. Om de hoek bij thuiscomplex Sportpark Bijlmer deelt Maduro ze nu voor de wedstrijd tegen FC Weesp uit aan zijn voetbalteam.

Steven Pienaar (37) pikt, na een vriendelijk bedankje aan Maduro, een van de laatste pasteitjes uit de doos. Hoewel de Zuid-Afrikaan geruisloos beweegt tussen de spelers van Robinhood, is de oud-Ajacied en 61-voudig international de opvallendste verschijning. Na een carrière die hem via clubs als Ajax, Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur en Everton langs de grootste voetbaltempels van Europa leidde, helpt Pienaar sinds een jaar Robinhood in de vierde klasse E als assistent-trainer.

Welke metro?

Het begon als een vriendendienst. Nana Tutu (40) hielp Afrikaanse spelers bij Ajax als begeleider. Zo ook Pienaar, bijna twintig jaar geleden. Welke metro en tram moest de jonge Ajacied nemen naar de club? Waar kon hij eten? “We zijn als broers voor elkaar,” zegt Pienaar, die Tutu na zijn vertrek bij Ajax in 2006 nog vaak sprak.

Pienaar, die in 2017 zijn loopbaan beëindigde, woont momenteel op IJburg. Hij twijfelde niet toen hij Tutu bijna een jaar geleden uit de brand kon helpen met zijn vriendenelftal in de Bijlmer. Sindsdien staat hij met hem en de andere trainer Jeremain Linger twee avonden per week langs de lijn. Op zaterdag probeert Pienaar er ook te zijn, als zijn werk bij Ajax onder 16 het toelaat tenminste. “We zijn hier allemaal omdat we van elkaar houden. Dit team is gebouwd op liefde,” verduidelijkt Tutu. “Sommigen komen uit lastige situaties thuis.”

Plezier maken

Het eerste dat Pienaar opviel als assistent-trainer was het gebrek aan materiaal. Het elftal had de beschikking over slechts een handvol ballen. Te weinig om serieuze oefenvormen in te slijpen, vond Pienaar. Geld was er niet. De oud-voetballer reed meteen naar een sportzaak in Amsterdam om terug te keren met een net vol ballen, hesjes voor het partijspel en pylonnen om een veldje mee uit te zetten.

Door de komst van Pienaar naar Robinhood staan soms wel dertig leergierige spelers op het trainingsveld. Ook Eyong Enoh (voormalig speler van Ajax, Fulham en Standard Luik) en Quincy Owusu-Abeyie (voorheen actief bij Arsenal en Spartak Moskou) zijn regelmatig van de partij, tot grote vreugde van de selectie.

“We voelen ons vereerd dat zo’n grote speler ons traint,” zegt Maduro. “Hij is gepassioneerd en betrokken, brengt ons discipline bij en geeft veel handige tips op tactisch gebied. Zijn belangrijkste les is dat we plezier moeten maken. Soms lijkt hij een rustige man, maar hij staat eigenlijk de hele wedstrijd te blèren langs de kant. Ik vraag me soms wel af of zijn keel niet eens droog wordt.”

Tijdens de teambespreking deelt Pienaar de shirts en broeken uit aan de spelers. Tutu zweept de manschappen op met strijdkreten, Pienaar vult aan met informatie over de manier van opbouwen en druk zetten op de tegenstander. Een koukleum wordt voor het betreden van het veld gecorrigeerd: “Doe die maillot uit, man. We zijn hier niet op de Noordpool.”

Aan de rand van het veld blijkt tijdens de wedstrijd op de zaterdagmiddag wat Maduro bedoelt. Nadat de leider van FC Weesp duidelijk heeft gemaakt dat zijn ploeg, vijfde in de competitie, kansloos is bij nummer twee Robinhood, neemt de onrust bij Pienaar toe. Zijn stemgeluid is negentig minuten onafgebroken te horen. De assistent van Tutu wisselt het staan en zitten af.

In het eerste deel zijn de aanwijzingen vriendelijk. Pienaar dirigeert zijn middenvelders een paar meter naar voren of stuurt zijn linkerverdediger richting de zijlijn. In de tweede helft, wanneer het duel in een gelijkspel dreigt te eindigen, worden de teksten venijniger.

Een paar keer herhalen

Bijna verontschuldigend legt Pienaar zijn taalgebruik en toon van instrueren uit. “Ik word soms helemaal gek van de spelers. Sommigen zijn zo eigenwijs. Ze voeren de opdrachten niet altijd uit. Daarom is het amateurvoetbal de beste plek om het trainersvak te leren. Bij Ajax voeren ze meteen uit wat je vraagt, hier moet ik het meestal een paar keer herhalen.”

“Het is interessant om te zien hoe ze reageren. Begrijpen de voetballers mijn boodschap? Maar begrijp me goed: ze zijn lief en respectvol, ik steek graag mijn energie in deze jongens.”

In de ultieme slotfase, als de stand nog steeds gelijk is en de sfeer nog grimmiger wordt, krijgt ook de grensrechter van Robinhood aanwijzingen van Pienaar. “Steek de vlag maar in de lucht bij elke lange bal van de tegenstander. Dit is amateurvoetbal. Dan mag alles, toch?’

Een lang leven als trainer in de vierde klasse zit er waarschijnlijk niet in, vertelt Pienaar na afloop van de wedstrijd, die in een teleurstellend gelijkspel is geëindigd (2-2). De Zuid-Afrikaan is leergierig, kijkt hogerop en haalt een voor een zijn trainersdiploma’s.

Om in het betaalde voetbal te coachen probeert hij volgend seizoen de laatst vereiste opleiding te voltooien. “Mijn dromen gaan over het hoofdtrainerschap bij mijn favoriete clubs Ajax en Everton, maar deze jongens van Robinhood zal ik altijd blijven volgen.”

www.vi.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *