Róbert Bozeník moet de nieuwe aanvalsleider van Feyenoord worden.

Róbert Bozeník moet de nieuwe aanvalsleider van Feyenoord worden. De Rotterdammers nemen de twintigjarige spits over van MSK Zilina, de nummer twee van Slowakije. Hoe is Feyenoord uitgekomen bij dit spitsentalent? Hoog tijd om het spel van Bozeník onder de loep te nemen voor een analyse en navraag te doen bij Gideon van der Wee en Simon Cziommer, die Bozeník goed kennen.

PLUSPUNT: AANSPEELBAARHEID

Als je alleen op papier naar de prestaties van Bozeník van dit seizoen kijkt, schreeuwt niets ‘potentiële topaankoop’. De jonge spits staat in de Slowaakse competitie, de Fortuna League, al 623 speelminuten droog. Opmerkelijk, gezien het algehele niveau en het feit dat zijn club, MSK Zilina, om de landstitel strijdt. Doordat Bozeník in zijn laatste vijf interlands voor het Slowaakse nationale team liefst vier keer tot scoren kwam, staat de twintigjarige centrumspits op een redelijk, doch bescheiden doelpuntentotaal van 8 goals in 26 profduels dit seizoen.

Maar wanneer we een aantal wedstrijden van de jonge Zilina-spits bekijken, krijgen we al een beter beeld waarom Feyenoord zijn oog heeft op hem heeft laten vallen. De eerste kwaliteit die opvalt bij Bozeník, is zijn vermogen om op verschillende manieren aanspeelbaar te zijn in de voorhoede. Iets wat het veldspel van MSK Zilina – op zijn zachtst gezegd geen verfijnd voetballende ploeg in balbezit – flink verbetert.

Hoewel Bozeník fysiek niet even overheersend is in directe duels om de bal als, bijvoorbeeld, een Graziano Pèlle, maakt hij voor een spits van zijn leeftijd toch een goede indruk als aanspeelpunt voor lange ballen van achteruit. Bozeník is relatief groot (1 meter 88, 81 kilo), maar niet log. Zo ‘haalt’ hij dikwijls lange passes vanuit de achterhoede ‘op’ rond de middenlijn, waar hij voor een doorsnee middenvelder in fysiek opzicht wél een probleem vormt in één-op-één-duels.

Simon Cziommer stipt dit aspect in het spel van Bozeník aan als een pluspunt. De Duitser werkt tegenwoordig als spelersbegeleider. Het bedrijf waar hij werkt, begeleidde tot voor kort ook Bozeník. Cziommer heeft de spits van Feyenoord regelmatig zien spelen. ‘Echt een talent’, weet de ex-speler van FC Twente, Schalke 04, AZ en Heracles Almelo. ‘Robert was altijd een spits die uitstekend kon spelen met zijn rug naar het doel, een balvast aanspeelpunt, maar de laatste maanden is hij het maken van goals aan zijn spel gaan toevoegen. Dat doet hij vooral in het Slowaakse elftal, daar heeft-ie er vier gemaakt in acht interlands. Als hij die lijn ook doortrekt in clubverband, heeft Feyenoord voor de toekomst echt een goede speler aan hem. Hij is nog jong, zal zich moeten aanpassen, maar als hij zijn draai vindt, geloof ik echt in hem.’

Zoals Cziommer vaststelt, maakt Bozeník een rustige indruk op momenten dat hij met zijn rug in zijn directe tegenstander gekeerd de bal krijgt aangespeeld (zoals hieronder afgebeeld). In dit soort situaties behoudt hij opvallend goed het overzicht voor het juiste moment om de bal mee te geven aan een diepgaande medespeler.

Deze kalmte bij Bozeník als aanspeelpunt staat dan ook aan de basis van de fraaist ogende aanvallen van Zilina. Met regelmaat laat hij zich richting het eigen middenveld inzakken om als kaatspunt te fungeren bij een harde inspeelpass van een van zijn verdedigers, zoals in de hieronder uitgebeelde situatie uit het duel met Slovan Bratislava. Als ‘meevoetballer’ met de rug naar het vijandelijke doel toe lijkt Bozeník nu al een aanwinst voor de speelstijl van Feyenoord. Met beweeglijke, dynamische medeaanvallers als Steven Berghuis en Luis Sinisterra is een kalm, balvast aanspeelpunt een logische aanvulling.

In Rotterdam zal er daarnaast hoop zijn dat de veelbelovende flitsen van Bozeník als aanspeelpunt met zijn gezicht naar het vijandelijke doel toe vaker te zien zijn in een ploeg waar er wat meer technisch vaardige spelers om hem heen staan. Bij de speelstijl van Zilina is dat niet wat er van hem gevraagd wordt, maar toch maakt Bozeník een paar keer per wedstrijd loopacties die een volwassen spelinzicht en gevoel voor ruimte verraden. Zo schudt hij in onderstaande spelsituatie twee Bratislava-verdedigers van zich af met een slimme lichaamsschijnbeweging richting het doel, om vervolgens naar links uit te wijken en aanspeelbaar te zijn voor een korte pass.

In de Slowaakse nationale ploeg krijgen we al een iets beter beeld hoe Bozeník zal functioneren in een ‘voetballende’ ploeg, die niet bij het eerste teken van druk de bal genadeloos hard naar voren roeit. Met middenvelders als Stanislav Lobotka (Napoli), Marek Hamsík, voormalig Groningen-uitblinker Albert Rusnák en Vitessenaar Matús Bero beschikt Slowakije over aardig wat technisch sterke spelers rondom de spits. In aanloop naar Bozeníks openingstreffer in het uitduel met Kroatië is zichtbaar dat hij zich optrekt (en aanpast) aan het wat meer verfijnde spel om hem heen. Door met midmid Lobotka op één lijn te zitten waar de ruimte ligt – links naast het Kroatisch verdedigingsblok – krijgt Bozeník met één snelle kaats de Napoli-spelmaker op de flank vrij

Bozeník laat Slowakije vervolgens hopen op een stuntzege (die er niet komt: 3-1), door slim de ruimte te zoeken in de zone die hij zojuist zelf verliet om terug te kaatsen. Knijp wat met de ogen en je ziet de gelijkenissen met de Nicolai Jørgensen uit het kampioensjaar van Feyenoord: een fysiek krachtige spits die kan meevoetballen én een neusje voor de vrije ruimte heeft. Voor de Rotterdammers is het daarom hopen dat de versie van Bozeník uit het Slowaaks elftal de échte is, want dan heeft het méér dan een targetman binnengehaald.

MINPUNT: SCHOTKEUZES

Dat Bozeník in de Slowaakse competitie maar niet op gang komt als doelpuntenmaker, ligt niet alleen aan de hyper-directe speelstijl van zijn ploeg. Hijzelf gaat hier ook niet vrijuit. Twee dingen vallen op. Allereerst heeft Bozeník (nog) niet de schotkracht in zijn linkervoet om ook tot gevaarlijke doelpogingen te komen als zijn sterkere rechterkant goed wordt afgeschermd.

Maar opvallender is Bozeníks ‘jeugdige’ opportunisme wat betreft schotkeuzes. De jonge spits schiet te vaak uit kansloze posities op grote afstand van het doel.

Hard schieten kan Bozeník overigens wel. Dit biedt perspectief. Het leerpunt is dus niet hoe hij schiet, maar vanaf welke posities hij dat doet.

PLUSPUNT: BALVAARDIGHEID

Bozeník kan meer dan een bal bij zich houden en op het juiste moment kaatsen op een vrijgelopen ploeggenoot. Aan de bal toont hij geregeld initiatief en durf met individuele acties. Ook hier is het moeilijk geen vleugje Jørgensen te bemerken in zijn spel. Evenals de Deen beschikt Bozeník over een balbehandeling en kapbeweging die je niet meteen verwacht bij iemand met zijn postuur en afmetingen. 

Bozeníks functionele techniek valt vooral op in de Slowaakse nationale ploeg. Met meer bewegende spelers om hem heen demonstreert de jonge targetman geregeld behoorlijk wat touch en speloverzicht, door de bal in kleine ruimtes bij een ploeggenoot te krijgen, zoals in onderstaande spelsituatie uit de interland tegen Azerbeidzjan

Bozeníks balbehandeling is een van de voornaamste redenen dat Feyenoord tot een flinke groep clubs behoorde die iets speciaals in de Slowaak ziet. Bozeník staat al een tijdje in de belangstelling van buitenlandse clubs. Hamburger SV was in de markt, maar wilde niet voldoen aan de vraagprijs. Ook clubs uit de Bundesliga volgden de verrichtingen van de aanvaller, maar hikten eveneens aan tegen de transfersom. Bozeník zelf was rond met een club uit de Russische Premjer Liga, alleen ging die deal op het laatste moment ook niet door.

MINPUNT: EXPLOSIVITEIT

In het eerdergenoemde duel met Azerbeidzjan, waar Bozeník dus in de aanvalspunt staat van een zwaar bovenliggende partij, valt ook een van zijn grootste tekortkomingen op. Hij is niet erg snel. Onderstaande situatie vervolgt hij door terug op zijn rechterbeen te kappen, richting de eigen middenlijn, terwijl de meeste aanvallers hier toch echt de diepte op zullen zoeken met een versnelling in de ruimte die de Azerbeidzjaanse defensie hier weggeeft.

Bozeníks gebrek aan een explosieve versnelling speelt ook een rol bij zijn matige schotkeuzes. Wanneer Slowakije overgaat tot een vertrouwd Plan B, de duelkrachtige midmid Juraj Kucka opschuiven naar voren en hem met hoge lange ballen aanspelen, opteert Bozeník te vaak voor het uitzakken en wachten op een afvallende bal in de tweede lijn, in de plaats van de diepte te zoeken om vrij te komen op een doorgekopte bal.

Feyenoord heeft met Bozeník een ruwe diamant in handen. De kwaliteiten zijn er, als balvaardig aanspeelpunt. Maar zijn magere productiviteit en gebrek aan een échte versnelling betekenen dat er in Rotterdam nog genoeg te schaven valt aan Bozeník om hem tot de beoogde aanvalsleider uit te laten groeien.

‘Een speler met echt veel potentie’, zegt Gideon van der Wee, assistent-trainer bij AS Trencin. Met die club speelde hij regelmatig tegen MSK Zilina, waar Bozeník onder contract stond. ‘Ik hoop alleen wel dat Feyenoord een goede inschatting heeft gemaakt hoe deze speler zich zal gaan aanpassen in Nederland. Veel Slowaken hebben best moeite met dat aspect.’

Dat Feyenoord scout in Slowakije is geen toeval. Het land geldt nog als een plek waar talentvolle spelers nog niet de hoofdprijs kosten, hoewel de markt ook daar steeds meer aantrekt. ‘Ik denk dat Feyenoord de ervaring tegen ons ook heeft meegenomen’, zegt Van der Wee. Vorig seizoen schakelde AS Trencin de Rotterdammers nog uit in de voorronde van de Europa League. In het stadion van MSK Zilina wonnen de Slowaken met een jonge en talentvolle ploeg met 4-0, in Rotterdam werd het een week later gelijk, 1-1. ‘Ze zullen het voetbal in Slowakije meer zijn gaan volgen’, denkt Van der Wee. ‘Ik vind het leuk dat nu een jonge Slowaakse speler nu weer zo’n kans krijgt. Dat is goed voor het voetbal en de competitie in het land.’

Bron ; WWW.VI.NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *