Jackpot voor Ajax: kwalificatie levert bijna vijftig miljoen euro op

 
Voor Ajax betekent het bereiken van de Champions League niet alleen sportief goed nieuws, maar zeker ook financieel. De Amsterdammers halen met de kwalificatie alleen al bijna vijftig miljoen euro binnen.

Ajax is met afstand de rijkste club van Nederland en zal met de deelname aan de Champions League nóg verder gaan uitlopen. De recordkampioen ontvangt een startpremie van 15,25 miljoen euro en krijgt ook nog eens 21,052 miljoen euro vanwege zijn plek op de coëfficentenlijst. Ajax staat op deze ranglijst negentiende, maar omdat vijf clubs die boven de Amsterdammers staan niet meedoen aan de Champions League (Manchester United, FC Porto, Arsenal, Sevilla en AC Milan), schuift de ploeg op naar de veertiende plek. En dat betekent nóg wat extra miljoenen.

Vorig seizoen deden Ajax en PSV samen mee aan de Champions League en moesten de Nederlandse clubs het geld uit de zogenoemde market pool delen. Nu is het volledige bedrag van naar schatting zes miljoen euro volledig voor Ajax. Tel daarbij de recettes van de drie thuiswedstrijden in de groepsfase op, ongeveer twee miljoen euro per duel, en dan komen we uit op een totaalbedrag van 48,302 miljoen euro. Dat is dus nog los van wat Ajax überhaupt presteert in het toernooi.

In de Champions League is nog veel meer geld binnen te halen. Een overwinning in het miljardenbal levert een bonus van 2,7 miljoen euro op, terwijl een gelijkspel wordt beloond met 0,9 miljoen euro. Wanneer Ajax de groepsfase overleeft, mag het weer 9,5 miljoen euro extra bijschrijven. Plaatsing voor de kwartfinale levert 10,5 miljoen euro op, de halve finale 12 miljoen en de finale 15 miljoen. Als Ajax de Champions League wint, komt er bovenop de bonus voor de finaleplaats nog eens 4 miljoen bij.

www.vi.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *