Den Haag in de ban van ordinaire machtsstrijd: Anarchie Door Oefening

Stef de Bont in de VI

 
 

ONDERZOEK

Zwartmakerij, belastende e-mails, een lekkende behangkoning én een integriteitsonderzoek naar de eigen raad van commissarissen. Een zoektocht naar een nieuwe algemeen directeur mondde in Den Haag uit in een ware kampenstrijd. Begin volgende week moet er duidelijkheid komen, al zijn alle betrokkenen het over één ding eens. ‘Deze club is ziek, doodziek.’

Hamad Bin Suhaim Al Thani pakt zijn smartphone en typt de naam Ad Melkert in. De zoekmachine geeft duizenden hits. PvdA, Kamerlid, minister, fractievoorzitter, de Verenigde Naties. Dat kan niet kloppen. De sjeik en tevens voorzitter van Qatar SC heeft zijn mensen de opdracht gegeven te onderhandelen met het Nederlandse ADO Den Haag over Abdenasser El Khayati. Volgens het scoutingsrapport een creatieve middenvelder, zeker goed voor tien tot vijftien doelpunten. De Rotterdammer heeft een doorlopend contract en dus moet er onderhandeld worden. Gek genoeg blijkt een van de mensen aan de andere kant van de tafel een politicus. Zaakwaarnemer Majid Ashria is ook al doorverwezen naar de voormalig minister van Sociale Zaken.

Noem het gerust exemplarisch voor de huidige bestuurlijke situatie bij ADO Den Haag, afgelopen week. Er is al enige tijd sprake van een machtsvacuüm en nu de Eredivisie weer is gestart, lijdt ook de voetbaltak eronder. De beste speler van het afgelopen seizoen voetbalt niet. Ondanks een doorlopend contract is El Khayati al drie weken niet meer op de club geweest. Trainer Fons Groenendijk is zijn smaakmaker kwijt, heeft geen geschikte vervanger gekregen én voelt de onrust binnen de club toenemen. Ploeggenoten willen duidelijkheid en verbazen zich over het feit dat je bij ADO schijnbaar een transfer kunt forceren. Dat schept een precedent. Iedereen is boos, teleurgesteld en klaar met de gang van zaken. Toch is er niemand die doorpakt. Want ja, wie is de baas?

Iedereen is boos, teleurgesteld en klaar met de gang van zaken. Toch is er niemand die doorpakt. Want ja, wie is de baas?

Niet Mattijs Manders. De algemeen directeur verruilde anderhalve maand eerder ADO voor de Eredivisie CV. De club ging op zoek naar een vervanger en in de tussentijd zou financieel directeur Henrik-Jan Rinner op interim-basis de honneurs waarnemen. Alleen besloot hij – terwijl de club in brand staat – eind juli op vakantie te gaan. Technisch manager Jeffrey van As is niet tekenbevoegd en verwijst het management van El Khayati door naar Melkert, de voormalig politicus die uit hoofde van zijn functie als voorzitter van de raad van commissarissen, de directie zou moeten controleren. Volgt u het nog?

En om het vervolgens helemaal ingewikkeld te maken: in de mailbox van VI plofte afgelopen week een document waaruit blijkt dat de Chinese eigenaar Hui Wang een forensisch kantoor in de hand heeft genomen om een integriteitsonderzoek naar Melkert uit te laten voeren. Chaos in Den Haag, of zoals diverse betrokken deze week aan VI laten weten: ‘Deze club is ziek, doodziek.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *