De Duitsers lachen: zelfs de Tweede Bundesliga is te groot voor ons

 

Wat zouden de Duitsers denken als ze Edwin van der Sar aan de Europese tafels horen vertellen over onze geweldige Eredivisie? Dat is voor hen intussen niet meer dan een Derde Divisie. Engeland idem trouwens. Veel Nederlanders hebben niet eens door hoe hard we wegdonderen van ieder denkbaar podium. Sinds de clubs 22 jaar geleden besloten dat ze het zelf allemaal wel gingen regelen is het zacht gezegd niet beter geworden.

In de rubriek Voetbal & Media gaat VI-verslaggever Iwan van Duren in op media-onderwerpen in relatie tot voetbal. In aflevering 6: over het verschil tussen de Nederlandse competities en de Duitse.

De Eredivisie is een eiland. Minder media inkomsten dan onze Belgische buren, teruglopende toeschouwersaantallen en Europees slechts slachtvee. Waarbij Ajax de uitzondering was die de regel bevestigde. Van enige leiding is niets te bespeuren. Eigen club(je) eerst is het devies. De bedrijfstak schreeuwt om modern management. Om innovatieve mensen met een sterke drive. Om een sterke organisatie die boven de partijen staat.

Als journalist krijg je met grote regelmaat schitterende rapporten in je mailbox. Jammer alleen dat die altijd uit het buitenland komen. Deze week was er weer het jaaroverzicht van de Duitse DFL. De organisatie die zowel de belangen van de eerste als de tweede Bundesliga behartigt. Jaar in jaar uit wordt er verantwoording afgelegd over het beleid, zie je de cijfers keurig op een rijtje en worden de groeimogelijkheden benoemd. Je vraagt je af wat ze eigenlijk bij de Eredivisie CV doen, want na 22 jaar wachten we nog steeds op een visie. Wilt u weten wat clubs en competitie omzetten? Dan kunt u beter Voetbal International lezen.

Jaar in jaar uit schommelt de gezamenlijke omzet van de Eredivisie rond de 500 miljoen. Is er een keer groei dan kunt er bijna donder op zeggen dat er een club Europees veel geld heeft binnen gesleept. De bijna honderd miljoen die Ajax vorig seizoen ophaalde, trekt de hele eredivisie in een keer bijna twintig procent hoger. Op de site van de Eredivisie staat in ronkende bewoordingen hoe onze Eredivisie moet proberen de concurrente met andere landen aan te gaan. Mocht u een spreekbeurt hebben kunt u ook in Zeist terecht. Vergeef ons het cynisme, maar de tranen staan je bijna in de ogen als je ziet hoe onze Oosterburen bezig zijn. In een uitgebreid rapport lezen we hoeveel belasting er is afgedragen door de bedrijfstak, hoeveel mensen er werkzaam zijn, welke digitale mogelijkheden er zijn ingevoerd. Meten is weten. Winnaars hebben een plan.

Lang was de Eredivisie de zesde competitie van Europa, maar bladerend door het door iedereen te downloaden rapport wordt duidelijk dat de Eredivisie dadelijk mag gaan benchmarken met het derde niveau in Duitsland. Dat onze competitie niet kan concurreren met de Bundesliga is evident. Onze markt is veel kleiner. Maar waar de Eredivisie een van de weinige leagues in Europa is die niet substantieel groeit, zien we in Duitsland gigantische groeicijfers op alle niveaus. De collectieve aanpak van de twee hoogste divisies werpt zijn vruchten af.

Met een totale omzet van 782 miljoen euro groeide de tweede Bundesliga met 28 procent ten opzichte van vorig seizoen. Op alle parameters is er groei in de dubbele cijfers. Net als de Bundesliga-clubs komt het grootste deel van de inkomsten uit de media-inkomsten. Vorig seizoen bedroegen die inkomsten al 250 miljoen euro (32 procent van de totale inkomsten), een veelvoud van de inkomsten van de Eredivisie-clubs. Over onze Eerste Divisie zullen we het maar niet eens hebben. Dat kan natuurlijk allemaal gebeuren.

Voorlopig weten we weer precies hoe de hazen lopen in Duitsland. De sterktes, de zwaktes, de mogelijkheden om te groeien. Hier vergaderen we over het verdelen van een paar stuivers, over kunstgras, wil niemand investeren in het vrouwenvoetbal. Mannen als Toon Gerbrands en Robert Eenhoorn gaven het al eerder aan. Het ontbreekt in onze Eredivisie aan regie. Ook zij zullen met jaloezie kijken naar de corporate aanpak bij onze buren. De Eredivisie staat al tien jaar stil. We gaan richting derde liga-niveau.

We blijven met smart onze mailbox in de gaten houden. Een jaarlijks uitgebreid rapport over de ontwikkelingen in ons betaalde voetbal zou een mooi begin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *