‘Zwakke Europese prestaties van Duitse clubs zijn alarmerend’

 

Joachim Löw maakt zich zorgen over de dramatische prestaties van Duitse clubs in Europees verband dit seizoen. Liefst 26 landen behaalden tot nu toe meer punten voor de coëfficiëntenlijst dan Duitsland.

Duitsland wordt momenteel door zes ploegen vertegenwoordigd in Europa. Bayern München, RB Leipzig en Borussia Dortmund spelen in de Champions League, 1899 Hoffenheim, Hertha BSC en 1. FC Köln in de Europa League. SC Freiburg werd in de kwalificatie voor de Europa League uitgeschakeld door het Sloveense Domzale.

De zes clubs die de twee Europese podia wel bereikten boekten in de eerste twee speelronden bij elkaar opgeteld één overwinning. Bayern won met 3-0 van Anderlecht. Twee weken later werd er door Der Rekordmeister kansloos verloren van Paris Saint-Germain, Dortmund ging onderuit tegen Tottenham Hotspur en Real Madrid en Leipzig pakte alleen een punt tegen AS Monaco. In de Europa League was de remise van Hertha tegen Athletic het enige (licht)puntje.

Bayern München ging afgelopen week hard onderuit tegen Paris Saint-Germain. Frankrijk behaalde dit seizoen bijna twee keer zoveel punten voor de coëfficiëntenlijst als Duitsland.
Bayern München ging afgelopen week hard onderuit tegen Paris Saint-Germain. Frankrijk behaalde dit seizoen bijna twee keer zoveel punten voor de coëfficiëntenlijst als Duitsland.

‘De zwakke prestaties van Duitse clubs in Europa zijn hopelijk slechts een tijdelijke dip, maar het is wel alarmerend’, reageerde Löw tegenover Duitse media. ‘Het is te vroeg om te zeggen dat het een trend is. Bayern en Dortmund hebben nog alle kans om door te gaan in de Champions League en hetzelfde geldt voor de clubs in de Europa League.’

Toch maakt Löw zich wel degelijk zorgen. ‘Mijn staf en ik zijn al langer aan het nadenken over hoe we de Bundesliga kunnen verbeteren. Het is verkeerd om de Bundesliga op te hemelen en te zeggen dat we de grootste talenten voortbrengen. Dat is niet waar. De mensen die dat geloven zijn door de huidige ontwikkelingen op hun ongelijk gewezen. Dat moeten we gewoon erkennen. We hebben scouts naar andere landen gestuurd, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, en weten dat er overal in de wereld talent is. De Bundesliga is niet het walhalla.’

Hoewel de Duitse clubs ongetwijfeld nog behoorlijk wat punten voor de coëfficiëntenlijst binnen gaan halen, is de huidige score beschamend. Liefst 26 landen, waaronder Kazachstan, Macedonië en Azerbeidzjan, behaalden dit seizoen meer punten voor de UEFA-lijst dan Duitsland (2.428).

Fons van den Brande,

Bron; WWW.VI.NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *