Weer geen Oranjezomer

In 2018 weer geen Oranjezomer. Na het EK 2016 in Frankrijk ontbreekt het Nederlands elftal ook op het WK 2018 in Rusland. De nummer drie van de wereld onder Louis van Gaal in Brazilië (2014) is in een ongekende vrije val beland.

Valentijn Driessen

Ⓒ DE TELEGRAAF

 

Bondscoach Dick Advocaat houdt tegen beter weten in nog een slag om de arm, maar morgen valt in de Amsterdam ArenA het doek tegen Zweden. De noodzakelijke monsterscore is een utopie. Oranje is al blij als het nipt van Wit-Rusland wint met een penalty en vrije trap.

Niet verschijnen op een wereldkampioenschap is in de eerste plaats een probleem voor ons voetbal, voor de internationale status en de waarde van onze voetballers en trainers in het buitenland.

Maar wat te denken van de economische en sociale impact van uitschakeling. Een WK-wedstrijd van Oranje levert zo’n 10 miljoen euro extra omzet op voor supermarkten, horecagelegenheden profiteren, elektronicazaken zien een stevige omzetgroei, er is een toename van advertentiebestedingen en in 2010 schatte de detailhandel al in dat Oranje-prullaria zomaar 100 miljoen extra konden opleveren.

Een WK met Oranje zorgt verder voor meer saamhorigheid onder de bevolking, leuk versierde straten, voor een stijgend gevoel van eigenwaarde en van trots. Je zet je oranje tent toch met iets meer plezier op als Nederland meedoet. Nu ben je in 2018 opnieuw het lachertje op de camping.

Terug naar het voetbal: de uitschakeling voor het WK betekent definitief het einde van een tijdperk met grote Nederlandse topvedetten als Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie en Rafael van der Vaart. Als clubvoetballers en internationals van Oranje hebben zij dertien jaar aan de top gestaan en bijna alles gewonnen wat er te winnen valt. Alleen de teen van Iker Casillas stond het winnen van de wereldbeker in 2010 in Zuid-Afrika in de weg.

Helaas staan de opvolgers niet klaar. Nederland is op het tweede plan beland, de magere jaren zijn aangebroken. De bestuurlijke onrust en puinhoop bij de KNVB, het gebrek aan leiderschap en visie in Zeist, hebben ook niet meegeholpen om aan de top te blijven.

De erfenis van Bert van Marwijk en Louis van Gaal werd achtereenvolgens overgedragen aan Guus Hiddink, Danny Blind, Fred Grim en Dick Advocaat en zij allen faalden of kregen niet de tijd van beroepsbestuurders zonder enige voetbalachtergrond als Bert van Oostveen en Jean-Paul Decossaux.

De laatste maakt volgende maand plaats voor Eric Gudde, een voetbalman. Hij moet samen met commissaris Jan Smit, ook een voetbalman, het Nederlandse voetbal bestuurlijk uit het slop trekken. Voor die twee valt te hopen dat zich in de tussentijd voetbaltalent aandient waarmee het Nederlands elftal zich weer kan meten met de besten van de wereld, zodat we in 2022 bij het WK in Qatar weer allemaal kunnen genieten van een echte Oranjezomer zoals in 2010 en 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *