Van Basten: ’Voetballers zijn heel vervelende wezens’

Door 

ZEIST – Marco van Basten heeft tijdens de themabijeenkomst The Future of Football op de KNVB Campus in Zeist de discussie aangezwengeld over de zogenaamde spelregels van de toekomst. In de voorbije maanden werden in een zogeheten Future Rules Football League, met wedstrijden tussen amateurteams, zaken als de selfpass (een pass op jezelf bij een vrije trap of corner), de kick-in/dribble-in (intrappen of -dribbelen bij een ingooi) en tijdstraffen bij gele of rode kaarten getest.

Nederland loopt al jaren voorop als het gaat om innovatieve veranderingen in het voetbal en deze test is daar een nieuw voorbeeld van. De experimenten in de Future Rules Football League leverden enkele boeiende resultaten op. Zo schoot de zuivere speeltijd, zonder het inzetten van ballenjongens bij de amateurduels, met vijf minuten omhoog. Het spel werd aanzienlijk versneld.

Het zijn proefballonnetjes met het oog op de verre toekomst, in 2030. Lukas Brud, secretaris-generaal van het wereldwijde spelregelcomité IFAB en gastspreker gisteravond, gaf aan dat de focus daar nog lang niet op ligt. Tot 2021 richt het comité zich vooral op het verbeteren van spelersgedrag en discipline op het veld.

Toch waren de bevindingen over de nieuwe spelregels interessant. Met name omdat Van Basten, die een aantal duels zelf had bekeken, als voormalig Chief Officer of Technical Development bij de FIFA direct de kinderziektes eruit filterde. „Die kick in of dribble in, die wordt in die wedstrijdjes nu ook vóór de zijlijn genomen”, zag Van Basten. „Als je dit doet in een echte competitie, waarin er belangen zijn, dan krijg je daar gedoe over. Hetzelfde met de selfpass. Die wordt soms vijf meter verderop genomen, omdat de bal daar is komen te liggen. Je kan wel snel door willen voetballen, maar de bal moet eerst op de plek van de overtreding worden neergelegd. Met je hand, want anders zie je niet waar de selfpass genomen wordt. Voetballers zijn heel vervelende wezens als het om winnen of verliezen gaat en gaan constant in discussie met scheidsrechters. Daarom moet je met dit soort oplossingen direct vlijmscherp zijn, zodat iedereen direct weet hoe het zit. Pas dan kan het spel echt worden versneld. Je moet het dus eerst testen op het hoogste niveau, want daar zitten de slimmeriken.”

Voormalig hockeybondscoach Marc Lammers, tevens gast, gaf aan voor tijdstraffen te zijn. Hij heeft in het hockey gezien dat het respect naar de arbitrage en de sociale controle onder teamgenoten toeneemt bij tijdelijke verwijderingen. „Je bent dan direct van de grootste ergernissen als tijdrekken en gezeur op de arbitrage af”, aldus Lammers. „Maar dan moet je dus met zuivere speeltijd gaan werken”, vindt Van Basten. „Anders gaat er eentje of een aantal spelers achter elkaar vijf minuten ’geblesseerd’ op de grond liggen. Zijn de vijf minuten weer om. Die spelers verzinnen daar echt wel wat op.”

Waar het testen van de regels van de toekomst in Nederland ongetwijfeld een vervolg krijgt, gaf Brud aan dat de IFAB zich op de korte termijn richt op het implementeren van de VAR in liefst 85 landen. Ook wordt er gesproken over het tijdelijk kunnen wisselen van een speler bij hoofdletsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *