Valentijn Driessen: Infantino volgt foute spoor van ’held’ Blatter

 
 

Ⓒ TELEGRAAF

 

Geen nieuwe voetbalinzichten, geen nieuwe vedetten en weinig verrassingen. Of het moet zijn dat de finalisten Duitsland en Argentinië van vier jaar geleden slecht zijn begonnen en Lionel Messi zwaar wordt afgetroefd door Cristiano Ronaldo. Verder verloopt veel in Rusland volgens al jaren bestaande lijntjes.

Het zijn randzaken waarop de aandacht zich vestigt en dan komen voetbalbobo’s al snel in de baan om de ruimtes op te vullen. Met voorop Sepp Blatter, de door de FIFA verdreven, verbannen en voor zes jaar geschorste opperbobo. Door WK-organisator Rusland innig omarmd. Tegen de zin in van FIFA-baas Gianni Infantino nodigde de Russische president Vladimir Poetin zijn Zwitserse vriendje persoonlijk uit om als fan naar Moskou te komen. Samen bekokstoofde het duo dat het WK 2018 aan Rusland moest worden geschonken.

Dinsdag verscheen Blatter in Moskou en na een bezoek aan de ambtswoning van Poetin in het Kremlin bleek hij allerminst bescheiden over zijn status. „Ik ben een held voor dit toernooi”, verkondigde Blatter. Indirect legde hij daarmee een schuldbekentenis af. Zonder Blatters toedoen zou het WK 2018 nooit in Rusland zijn georganiseerd. Alleen hoe Blatter dit samen met Poetin voor elkaar kreeg, met welke gevulde envelopjes of anderszins, is niet naar buiten gekomen.

Hoezeer FIFA met Blatter in de maag zit, bleek toen de wereldvoetbalbond de eigen voormalig president geen enkele keer in beeld bracht als ’fan’ tijdens de wedstrijd Portugal-Marokko. Hij wordt genegeerd en doodgezwegen. Elke associatie met hem is de associatie van FIFA met corruptie. De totale verwijdering is begrijpelijk.

Echter, de nieuwe 48-jarige FIFA-koning Infantino manifesteert zich sinds zijn aanstelling in februari 2015 steeds meer als de evenknie van Blatter. Ook hij lijkt behept met Blatters grootheidswaanzin en verkeert in het openbaar graag in gezelschap van regeringsleiders. Zoals Infantino zich bij de WK-openingswedstrijd liet portretteren, zelfgenoegzaam in zijn fauteuil achterover leunend met de benen over elkaar en geflankeerd door Poetin en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman – twee dubieuze heersers – getuigde van wansmaak. Enkele dagen later stond de nieuwe Zwitserse zonnekoning als een groupie op zijn eigen feest in het Spartak Stadium selfies te maken met de Senegalese president Macky Sall. Intussen tracht hij met miljarden dollars van onduidelijke afkomst – aangenomen wordt Saoedisch geld – stemmen voor zijn herverkiezing in 2019 te ronselen door nieuwe lucratieve toernooien uit de grond te stampen. Vanwege zware kritiek staan de plannen on hold en wacht Infantino op vruchtbaardere bodem om ze te presenteren. Tevens doet de Zwitser even niets aan een Saoedische piratenzender die WK-wedstrijden uitzendt zonder voor de rechten te betalen terwijl tientallen FIFA-haviksogen de tribunes bespieden of journalisten geen foto- of filmmomentje schieten.

Bondsvoorzitter Michael van Praag maakt zich zorgen dat Nederland steeds minder gevraagd wordt om functies binnen FIFA en UEFA te bezetten. Aan de andere kant: moet je als KNVB in deze incestueuze clubjes willen zitten waar corruptie en machtsmisbruik nog steeds vrij spel heeft? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *