Spoedcursussen topvoetbal PSV en Ajax goud waard

Ajax-AEK Athene is 74 minuten oud wanneer de Griekse spelmaker Petros Mantalos oversteekt over de as van het veld, terwijl spits Ezequiel Ponce vrij wegsprint in de diepte. Frenkie de Jong ziet geen andere optie: met twee handen gaat hij vol aan de schouders van Mantalos hangen.

Door Sjoerd Mossou in het AD

De Griek is woedend, en volkomen terecht krijgt de Ajacied geel, maar belangrijker: een levensgevaarlijke uitbraak is lamgelegd bij een 1-0 tussenstand.

Het zijn van die momenten die nog maar eens aantonen hoe waardevol het is: als jonge Nederlandse voetballer spelen op het podium van de Champions League. Een overtreding zoals deze hoeft De Jong in de eredivisie vrijwel nooit te maken, en al helemaal zelden op het kruispunt van winst of puntenverlies.

Of neem Donny van de Beek, voor rust wisselspeler, in de tweede helft uitstekend invallend voor de gekwetste Klaas-Jan Huntelaar. Knap overwint Van de Beek de teleurstelling van een verloren basisplaats, en wordt daarbij beloond met de beslissende 2-0, amper drie minuten nadat De Jong aan de noodrem heeft getrokken.

Het laat nog maar eens zien hoe belangrijk deze voetbalweken zijn voor het Nederlandse voetbal in bredere zin. Dinsdagavond nog kreeg PSV een les op het absolute topniveau, spelend tegen één van de beste ploegen ter wereld.

Ook daar gold: Steven Bergwijn kreeg daar nooit de tijd en ruimte die hij in pakweg Zwolle of Breda wel krijgt. Denzel Dumfries moest in Camp Nou overeind zien te blijven tegen Ousmane Dembélé, terwijl keeper Jeroen Zoet negentig minuten onder druk stond.

 

Maximale weerstand

En komende zondag wacht alweer de topper PSV-Ajax in Eindhoven, nóg zo’n wedstrijd onder de grootst denkbare spanning, wéér een garantie voor maximale weerstand voor beide topclubs. Na de schier uitzichtloze crisis van de laatste jaren, en na het totaal verloren afgelopen Europese seizoen, is het precies wat de Nederlandse top zo nodig had.

Juist in dit soort drukke, loodzware topweken kweekt Nederlands talent eelt op lijf en leden, met over twee weken alweer Bayern München-Ajax en PSV-Internazionale. Het is uiteraard geen garantie dat de nationale voetbalcrisis nu opeens overwonnen is. Wel zijn het spoedcursussen topvoetbal, precies zoals bondscoach Ronald Koeman die nodig heeft om ook Oranje weer stilaan richting de internationale top te duwen.

Met de 3-0 winst op AEK heeft Ajax zowaar enig uitzicht op overwintering. Het zou pure bonus zijn, en net zo belangrijk: komend seizoen wéér zo’n tropenrooster afdwingen met minimaal één, liefst twee topclubs. Het is domweg onmisbaar op de weg naar wederopbouw.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *