Rini de Groot weerspreekt bewering van ex-toptalent: ‘Zo onprofessioneel zijn we niet’

 

 

Michaël Maria stond in de jeugdopleiding van PSV bekend als een van de pareltjes, speelde samen met één jaar oudere jongens als Memphis Depay en Jürgen Locadia en leek voorbestemd voor een mooie toekomst in het eerste elftal van de Eindhovenaren. Het liep echter anders.

Maria werd als toptalent benaderd door Arie Treffers, die op dat moment werd achtervolgd door verhalen over ronselpraktijken bij jonge voetballers. Volgens de vleugelspeler, die tegenwoordig bij het Adelaide United van Gertjan Verbeek speelt, is het vanaf dat moment misgegaan. Maria vertelt aan VI dat hij zijn aanvoerdersband moest inleveren en op de bank werd gezet. ‘Het ging van honderd naar nul. PSV wilde afrekenen met Treffers en ik werd als een stuk gereedschap gebruikt om dat te bereiken’, klinkt het.

Volgens Hoofd jeugdscouting Rini de Groot is dat niet helemaal waar. ‘Ik kan me voorstellen dat Michaël dat gevoel heeft gekregen, maar het is echt te kort door de bocht’, stelt hij. ‘Zo onprofessioneel zijn we niet. Andere factoren hebben hem geremd. Zijn fysieke ontwikkeling bleef achter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij Mootje (Ihattaren, red.) later. Michaël was een laatbloeier, had meer tijd nodig. Maar hij is niet het toonbeeld van geduld en was zichzelf ook wat gaan overschatten.’

‘Als club hebben we dat in de hand gewerkt’, klinkt het schuldbewust. ‘We hebben hem te snel groot gemaakt, en misschien niet goed genoeg begeleid toen het minder ging. Als club hebben we daarvan geleerd. Gelukkig heeft Michaël de draad knap opgepakt. Hij speelt op een heel aardig niveau en de drive bezit hij nog steeds. Hij heeft de snelheid, techniek en nu ook het lichaam om verder te komen als moderne wingback.’

Vlak voor Maria’s vertrek naar Australië had het voormalig toptalent een gesprek met De Groot. ‘Mama benaderde me; of ik een kop koffie wilde drinken met hen. Dat wilde ik zeker. Het was fijn Michaël weer te zien. Ik zag ook wat die tijd bij PSV hem nog deed. Hij en zijn moeder zaten huilend tegenover me… Elk verhaal heeft twee kanten. Michaël heeft fouten gemaakt, maar dat hebben wij ook heel zeker’, aldus De Groot.

www.vi.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *