PSV ondanks landstitel niet zeker van groepsfase CL

Uit Voetbal International maandag 16 april 2018 

PSV is ondanks het veroveren van de 24ste landstitel niet zeker van een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de kampioen van Nederland voorrondes moet spelen om de groepsfase van het miljardenbal te bereiken.

Dat heeft alles te maken met de nieuwe competitieopzet die vanaf komend seizoen geldt en de slechte positie van Nederland op de coëfficiëntenlijst. Alleen de eerste tien landen op de lijst mogen een ticket voor de groepsfase van de Champions League uitreiken aan het einde van het seizoen. Dit seizoen gold dat nog voor de beste twaalf landen op de UEFA-ranking.

En dus moet PSV de voorrondes overleven om eind augustus in de koker te komen voor de loting van de groepsfase van de Champions League. Groot verschil met de barrageduels die de Nederlandse nummers twee de afgelopen jaren afwerkten is dat de Eindhovenaren instromen in de zogeheten Champions Route en dus louter kampioenen uit andere, kleinere, voetballanden kunnen treffen.

Een koppeling aan een AC Milan zoals in het seizoen 2013/14, de laatste keer dat PSV deelnam aan de voorronde van de Champions League, behoort dus niet tot de mogelijkheden. De Eindhovenaren werden destijds, in het eerste seizoen onder leiding van de huidige trainer Phillip Cocu, in de zogeheten League Routeuitgeschakeld door de Milanezen (1-1, 0-3).

 

Twee jaar later was PSV er voor het eerst sinds het seizoen 2008/09 weer bij. Als kampioen van Nederland waren de Brabanders toen nog wel verzekerd van een direct CL-ticket. Ze waren, door de toen nog sterke positie van Nederland op de coëfficiëntenlijst, bij de loting zelfs groepshoofd en bereikten uiteindelijk de achtste finale, waarin Atlético Madrid na penalty’s te sterk was.

Waar PSV in het seizoen 2015/16 nog knap tweede werd in Groep B – achter poulewinnaar VfL Wolfsburg en boven het Manchester United van Louis van Gaal en nummer vier CSKA Moskou – was de groepsfase een jaar later wel het eindstation. In een poule met Atlético Madrid, Bayern München en FK Rostov eindigde de landskampioen als laatste met slechts twee punten.

Nu is het dus nog afwachten of PSV het tot de groepsfase schopt. Lukt dat niet, dan zou het voor het eerst sinds het seizoen 1993/94 zijn dat de Nederlandse kampioen ontbreekt in de CL-poulefase, die toen nog maar uit acht clubs bestond. Destijds strandde Feyenoord in de laatste voorronde tegen FC Porto (1-0, 0-0). Een jaar eerder, tijdens het allereerste CL-seizoen, kwalificeerde PSV zich wel.

Om dat weer te doen zal PSV al vroeg in het seizoen moeten pieken. De eerste duels in de derde voorronde van de Champions League zijn op 7 en 8 augustus, slechts enkele dagen na de strijd om de Johan Cruijff Schaal (zaterdag 4 augustus). In de week van 13 augustus volgt de return. Overleeft PSV die ronde, dan strijdt de kampioen op 21/22 augustus en 28/29 augustus in de play-offs om een CL-ticket.

Volgens de huidige plaatsingslijst stroomt de Nederlandse kampioen in het seizoen 2018/19 in de derde voorronde van de Champions League in. In het (waarschijnlijke) geval dat de CL-winnaar van dit seizoen ook via de eigen competitie een ticket voor het miljardenbal verovert, schuift Nederland een plaatsje op. De kampioen van de nummer elf (Tsjechië) gaat dan namelijk rechtstreeks naar het hoofdtoernooi. De opengevallen plek in de play-offs (de laatste voorronde) is dan voor PSV, dat dan dus niet in de derde voorronde hoeft te beginnen. In dit scenario zijn de Eindhovenaren sowieso verzekerd van een Europa League-ticket (in het geval van een nederlaag in de play-offs).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *