PSV ziet nieuw Europees clubtoernooi wel zitten

PSV maakt ook dit seizoen winst. De Eindhovenaren verwachten in de toekomst bovendien te profiteren van een nieuw Europees toernooi, dat vanaf 2021 kan ontstaan. 

Een nieuw Europees clubtoernooi biedt PSV de kans om in de toekomst meer zekerheid te verkrijgen over het spelen van internationaal voetbal, met de bijbehorende inkomsten. De UEFA denkt op dit moment na over de opzet van een derde toernooi, naast de Champions League en Europa League. PSV volgt de opzet en discussies hierover met veel belangstelling, liet de clubleiding gisteren weten bij de presentatie van de jaarcijfers over het vorige seizoen.

Vroeger was sprake van een Europa Cup I, II en UEFA Cup (Europa Cup III). In 1992 ontstond de Champions League in plaats van de Europa Cup 1 en zeven jaar later smolten Europa Cup II en UEFA Cup samen. In 2009 ontstond uit de laatste competitie de huidige Europa League.

Uitdaging

 

Zeer waarschijnlijk komt er met ingang van het seizoen 2021-22 nóg een toernooi onder de Champions League en de Europa League. Overwinteren in de clubtoernooien wordt mogelijk eenvoudiger. Indien de Eindhovenaren onverhoopt de Champions League-groepsfase mislopen, kan deelname aan de Europa League of de nieuwe competitie alsnog een belangrijke bron van inkomsten zijn. De kansen om na december door te komen in de Europa League gaan mogelijk ook stijgen. Daarbij gaan de te verdienen bedragen verder omhoog. PSV maakt elk jaar een begroting waarbij is ingecalculeerd dat de club minimaal de groepsfase van de Europa League haalt.

Jaarcijfers

Geld dat welkom is, bleek bij de persconferentie over de jaarcijfers van vorig seizoen. PSV stond voor een flinke uitdaging na het missen van de titel in 2017 en de snelle Europese uitschakeling tegen het Kroatische NK Osijek. Tegenover de bijna 25 miljoen euro aan Europese inkomsten in het seizoen 2015-’16 stond nu een schamele 235.000 euro aan UEFA-verdiensten. Transfers van met name Davy Pröpper (foto) en Jürgen Locadia (beiden Brighton & Hove Albion) hebben het jaar in financieel opzicht toch gered, resulterend in een nettowinst van 200.000 euro. De club draaide aan een aantal knoppen en nam de FIFA-vergoedingen voor eigen spelers op het WK van afgelopen zomer in Rusland bijvoorbeeld ook al op in de cijfers. 

Voor het zevende jaar op rij boekte PSV onder de streep een plus en nu al staat vast dat ook dit seizoen winstgevend wordt. PSV heeft daarin de Champions League-groepsfase bereikt en al de nodige transfers (in: Angeliño, Dumfries, Gutiérrez, uit: Brenet, Arias, Gudmundsson) achter de rug. De club lijkt voor de tweede keer in de historie een omzet van meer dan 100 miljoen euro te gaan boeken. ,,Daarvoor is het waarschijnlijk wel nodig dat we een aantal punten in de Champions League gaan halen”, zei financieel manager Jaap van Baar. In het seizoen 2011-’12 had de omzet van PSV ook negen cijfers voor de komma, maar toen zorgde de verkoop van grond onder het Philips Stadion en de Herdgang aan de gemeente Eindhoven voor een forse meevaller.

Echte groei

Echte groei is voor PSV alleen via het voetbal (transfers en Europese inkomsten) te realiseren. De club is niet van plan om het stadion uit te bouwen of te verlaten en ook qua sponsoring en media-inkomsten is het lastig om veel meer geld uit de markt te halen. ,,Wij denken goed na over de commerciële waarde van onze spelers, bijvoorbeeld in Mexico”, zei algemeen directeur Toon Gerbrands onder meer.

PSV is nog op zoek naar een hoofdsponsor die het stokje volgend seizoen overneemt van energiedirect.nl. Dat zou een buitenlands bedrijf kunnen zijn.

www.ad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *