Nieuwe Champions League breekt alle geldrecords

TOM KNIPPING IN DE VI

 

Real Madrid pakt met de cupwinst in Kiev een miljoen of tachtig aan UEFA-premies. Een fooi vergeleken met de nieuwe geldverdeling die komend seizoen ingaat.

Nog 27 nachtjes slapen. Dan gaat het nieuwe seizoen in de Champions League van start. Toegegeven, de opening is wel echt voor de verstokte voetbalverslaafden. De kampioenen van Gibraltar, San Marino, Andorra en Kosovo staan dan als eerste op het menu. Nu al staat vast dat het een uniek seizoen gaat worden. Met een totaal nieuw verdienmodel voor de clubs.

Vaak draagt de Champions League nog de bijnaam miljoenenbal. Maar dat is allang achterhaald. Het is nu een miljardenbal. De komende seizoenen zal de UEFA jaarlijks een miljard meer gaan verdienen dan nu. Dat is vooral te danken aan de Aziatische en Zuid-Amerikaanse tv-markten waar meer dan ooit werd betaald om de beste spelers te mogen uitzenden. In ruil gaf de UEFA extra garanties af door meer bekende clubs uit de toplanden toe te laten. De deelnemers gaan volop meeprofiteren van de nieuwe recordbedragen. De jackpot wordt verhoogd met 700 miljoen, naar twee miljard euro.

Dat geld gaat op een totaal andere manier worden verdeeld. Tot dusverre keerde de UEFA uit op basis van startgeld (30 procent), prestaties (30) en de marketpool (40). De marketpool-uitkeringen zijn gebaseerd op tv-contracten in het land van de deelnemers. Deze uitkering wordt in het nieuwe systeem minder belangrijk. In plaats daarvan voert de UEFA een vierde pijler in: de coefficiëntenranglijst. Dat zijn uitkeringen gebaseerd op resultaten uit het verleden, ook gewonnen prijzen tellen mee. Een meevaller dus voor in verval geraakte clubs met een rijke historie.

De huidige coefficiëntenranglijst:

Club Punten
1. Real Madrid 162.000
2. Atlético Madrid 140.000
3. Bayern München 135.000
4. Barcelona 132.000
5. Juventus 126.000
6. Sevilla 113.000
7. Paris Saint-Germain 109.000
8. Manchester City 100.000
9. Arsenal 93.000
10. Borussia Dortmund 89.000
 
31. Ajax 53.500
40. PSV 36.000
58. AZ 25.000
68. Feyenoord 21.500

Uit een interne presentatie van UEFA blijkt dat er gigantische verschuivingen gaan plaatsvinden. In een simulatie berekent de UEFA wat clubs in 2018/19 zouden verdienen bij identieke prestaties als in het seizoen 2015/16. Bij dezelfde resultaten als toen (achtste finale) gaat PSV er liefst twintig miljoen op vooruit. Real Madrid zou met een extraatje van 55 miljoen euro de grootste sprong maken.

Verwacht wordt dat de enorme economische impact de machtsverhoudingen nog verder in het beton zal gieten. Met een goed seizoen kan PSV alleen met UEFA-premies al de jaarbegroting van Feyenoord evenaren. Clubs als FC Porto en Shakhtar Donetsk zouden er in de nieuwe situatie ruim honderd procent op vooruit gaan. Gevreesd wordt dat de megapremies funest zijn voor de spanning in veel nationale competities, omdat er voor de rest niet meer te concurreren valt tegen zoveel financiële overmacht.

En de kampioenen van Gibraltar en San Marino? Ook die kunnen bonussen bijschrijven. Een half miljoen euro aan verliezersgeld en solidariteitsbijdrage is toch niet slecht voor de onderdeurtjes van Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *