Man Utd, er zijn grenzen aan wat je kunt verdragen

 

Door: Süleyman Öztürk

Het had me leuk geleken wanneer de BBC de samenvatting van het duel tussen Huddersfield Town en Manchester United had teruggebracht tot de acht minuten die nodig waren om een hoekvlag te vervangen. De hoekvlag die in de zestigste minuut door doelpuntenmaker Isaac Mbenza doormidden was getrapt. De eerste 45 minuten waren zo slecht dat Wim Kieft als analist in de studio van Ziggo geen zin had in een analyse. Hij had gelijk. Ziggo had de zender gewoon op zwart moeten zetten. De acht minuten dat er niet werd gevoetbald, waren de meest opwindende minuten van de wedstrijd. Kwalitatief de beste minuten ook.

Op een bepaald moment kreeg ik de slappe lach. Dat was rond minuut vijf van de zoektocht naar een nieuwe cornervlag. Je zag twee officials wanhopig aan een stok trekken. Je zag een assistent-scheidsrechter seinen dat de nieuwe cornervlag niet rechtop bleef staan. Hier ging iets duidelijk mis. De gezichten van de heren werd steeds bleker. Ze straalden uit dat er zonder nieuwe hoekvlag onmogelijk verder kon worden gevoetbald. Intussen werd de stemming in het John Smith’s Stadium onder de thuissupporters gek genoeg steeds beter. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen gaf de Huddersfield-aanhang aanleiding nog één keer te juichen als Premier League-supporters. Het zal me niets verbazen wanneer de bewuste hoekvlag tot Speler van het Jaar wordt verkozen bij Huddersfield Town. Het waren acht onvergetelijke minuten.

Het is iets waar je niet altijd bij stilstaat. Hoe cruciaal die vier hoekvlaggen zijn die om het veld staan. Scheidsrechters beleven voetbal op een totaal andere manier. De BBC had dat prachtig kunnen uitlichten. Met een assistent-scheidsrechter in de studio de acht minuten analyseren dat er niet werd gevoetbald. De uren arbeid en training die erin zijn gestopt om in een dergelijke noodsituatie adequaat te kunnen handelen. Ik had er alles van willen weten. Alles beter dan de poging tot voetbal van Ole Gunnar Solkskjaer’s ploeg. Het leek niet eens op slecht voetbal zo slecht was het wat Manchester United als team presteerde.

Je moet het ook in de context zien. Het ging ergens om. Een van de rijkste clubs ter wereld deed een ultieme poging zich alsnog voor de Champions League te kwalificeren. De tegenstander was een van de zwakste ploegen uit de Premier League-historie. Huddersfield verloor dit seizoen bijna elke wedstrijd die het speelde. Toch kreeg Manchester United het niet voor elkaar de bal op een normale manier van achteren naar voren te krijgen, terwijl daarvoor ruimte en tijd genoeg was. Zodra een speler van United de bal had, leken de anderen zich snel te verstoppen. Er waren geen afspeelpunten en als die er wel waren werd zo traag rondgespeeld dat je vanzelf naar de afstandsbediening greep om te kijken of de televisie niet stuk was.

De basis om tot voetbal te komen, ontbreekt volledig bij het huidige Manchester United. Dat is een schokkende conclusie. Het viel extra op omdat de tegenstander nog zwakker was en United dus vaak de bal had. Tegen Everton werd het op Goodison Park 4-0. Toch was het optreden tegen Huddersfield het absolute dieptepunt van het seizoen. Op basis van zo’n duel moet je een club kunnen terugzetten naar het Championship. Er zijn grenzen aan wat je als voetballiefhebber kunt verdragen.

Het intermezzo rond de cornervlag kwam achteraf precies op het juiste moment. Ik bedenk me nu dat het nog veel leuker was geweest wanneer de arbiters geen oplossing hadden gevonden voor de kapotte cornervlag. Dat er een speler van Manchester United was aangewezen om in Huddersfield op zoek te gaan naar een vervangend exemplaar. Daar loop je dan met een weeksalaris van 325 duizend euro op zondagmiddag op zoek naar een hoekvlag. Nee, de BBC heeft een geweldige kans gemist door gewoon voor de wedstrijdbeelden te kiezen. De hoekvlag staat namelijk symbool voor de staat waarin Manchester United als voetbalinstituut verkeert. Het voetbal is van zo’n bedroevend niveau dat je als kijker het vermoeden krijgt dat je in de maling wordt genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *