KNVB moet geen haast maken met aanstellen Koeman

Maarten Wijffels & Sjoerd Mossou in het www.ad.nl

Ronald Koeman lijkt een logische kandidaat om bondscoach Dick Advocaat op te volgen bij Oranje. Maar laat de KNVB eerst maar eens met een doordacht plan komen, na al het paniekvoetbal van de afgelopen jaren.

De competenties van Koeman zijn bekend, daar is geen diepgravend onderzoek voor nodig.

Het optelsommetje is snel gemaakt. Ronald Koeman werd gistermiddag ontslagen bij Everton en de KNVB zoekt een nieuwe bondscoach. De nieuwe bondsdirecteur Eric Gudde kent de Groninger goed uit diens succesvolle periode bij Feyenoord, dus een afspraak is zo gepiept. 

Natuurlijk is Koeman in veel opzichten een heel logische kandidaat-bondscoach, nadat hij zo’n vier jaar geleden al serieus in beeld was. Een snelle benoeming zou zogezegd ‘duidelijkheid’ kunnen scheppen in Zeist, je zou het als een teken van ‘daadkracht’ kunnen zien – en in de publieke opinie zal vermoedelijk weinig bezwaar weerklinken.

Toch doet de KNVB er verstandig aan vooral géén haast te maken met de aanstelling van Koeman. Na twee oefeninterlands in november speelt het Nederlands elftal zo’n vier maanden lang geen enkele wedstrijd. Terwijl de 54-jarige coach maandagmiddag ontslagen werd in Liverpool, genoot Gudde nog van de Australische zomeravond, halverwege zijn vakantie. De nieuwe KNVB-directeur begint pas op 7 november in Zeist.

Visie

Maar nog los van die puur praktische kwestie: eerst is visie geboden in Zeist. Een plan. De Nederlandse voetbalcrisis is zo oneindig complex, dat er allereerst eens serieus werk moet worden gemaakt van een technisch directeur en alle kaders die daarbij horen. Meer dan ooit heeft de KNVB nu een voetbalman nodig die in staat is nieuwe richting te geven aan het verdeelde voetballandschap, bouwend aan een nieuw fundament. 

Er zijn daarbij nog legio cruciale vragen die beantwoord moeten worden. Moet die technisch directeur bijvoorbeeld ook de bondscoach gaan benoemen? Moet die technisch directeur überhaupt in directe zin te maken krijgen met Oranje, of wordt dat puur een aangelegenheid van de bondscoach?

Mocht er tussentijds een andere trein voorbijkomen waar Koeman op springt, dan is dat maar zo.

Hoe zorg je dat beide poppetjes complementair zijn, dat ze elkaar ondersteunen en versterken in het ingewikkelde dossier dat er nu ligt in Nederland? Of meer in detail: stel dat je uitkomt bij een buitenlandse technisch directeur, moet de bondscoach dan bij voorkeur een Nederlander zijn, of juist weer niet?

En dan is er nog de simpele realiteit van het huidige Nederlands elftal. Een team dat anno 2017 vooral bestaat uit jonge, modaal getalenteerde spelers, die veel sturing en houvast nodig hebben om tot een resultaat te komen. De competenties van Koeman zijn bekend, daar is geen diepgravend onderzoek voor nodig, en het zou zomaar kunnen dat hij straks de best beschikbare kandidaat blijkt.

Maar doordacht beleid zou boven haast moeten gaan, juist na drie bondscoaches in drie jaar en al het paniekvoetbal dat daarmee gepaard ging. Mocht er tussentijds een andere trein voorbijkomen waar Koeman op springt, dan is dat maar zo. 

Als de KNVB iets nodig heeft, dan is het een bondscoach die volledig is toegewijd aan deze loodzware taak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *