Just Do It, Jan en Eric

Het schetst ieders verbazing als Jan Smit zich met mevrouw Smit en een KNVB-delegatie meldt in een hotel in Minsk in aanloop naar Wit-Rusland-Nederland.

Valentijn Driessen
 

Een maand eerder bij zijn aantreden vertelde de voorzitter van de rvc van de KNVB dat hij en zijn college het Nederlands elftal niet zouden misbruiken voor leuke buitenlandse trips. Zij zouden evenmin in bondskostuum de hort op gaan en de vrouwen zouden thuis blijven. Eén, hooguit twee afgevaardigden zouden meereizen voor wat plichtplegingen.

Gelukkig is Smit niet van zijn verklaarde geloof gevallen. Hij bezocht Wit-Rusland niet als afgevaardigde van de KNVB, maar als gast van de voetbalbond vanwege zijn verdiensten als voorzitter van Heracles Almelo. Vandaar mocht ook mevrouw Smit mee.

Voor Smit was het een nuttige trip en hij gaf zijn ogen goed de kost. Zeker het reilen en zeilen rond de aanwezige bondsvoorzitter Michael van Praag en de directeuren betaald voetbal Gijs de Jong en Jean-Paul Decossaux. De laatste ligt als directeur ad-interim hevig onder vuur door zijn missers in de Oranje-dossiers van het ontslag van Danny Blind, de aanstelling van Dick Advocaat en Hans van Breukelen tot de soap met Henk ten Cate. Decossaux’ positie is allerminst onomstreden. Hij hoopt na de komst van Eric Gudde als algemeen directeur per 1 november onder te duiken in de KNVB-organisatie en zich te kunnen focussen op commerciële zaken.

Daarvoor moet hij Jan Smit aan zijn zijde krijgen, want die is door de clubs belast om de boel in Zeist eens flink op te schudden met hulp van Gudde.

Smit kon in Minsk mooi zien wat zich bij en rond het Nederlands elftal allemaal afspeelde. Na zijn verbale aanval op het gedrag van de internationals na Nederland-Bulgarije vorige maand hield hij zich als toezichthouder ditmaal in. Wel beet hij stevig op zijn tong om te voorkomen dat hij zou zeggen zich te schamen voor de vertoning van Oranje. En het spel volledig zou afserveren.

Tevens maakte Smit kennis met enkele grote sponsors bij de KNVB, zoals ING en Nike. In de geest van de kledingsponsor zou het goed zijn als Smit hun slogan ter harte neemt in Zeist: Just Do It, Jan.

Zorg samen met Eric Gudde dat het technische plaatje bij de KNVB snel wordt ingevuld met een technisch directeur en een bondscoach. De een wordt op pad gestuurd met een technische visie voor de lange termijn en de ander heeft EURO 2020 als stip op de horizon.

Het technisch apparaat in Zeist zit al veel te lang in een vacuüm waarin allerlei mensen hun eigen keizerrijkjes beschermen. Voor andere afdelingen geldt trouwens hetzelfde. De machtspolitiek moet worden doorbroken in het belang van het Nederlandse voetbal en Oranje. Het missen van het WK 2018 in Rusland is daarvoor een perfect instapmoment voor Gudde en Smit, die dit momentum niet moeten laten passeren.

Na jarenlange minachting verdient het voetbal eindelijk goed doordacht technisch beleid en hopelijk resulteert dat in een vruchtbare bodem voor Oranje om zich te kwalificeren voor de grote internationale toernooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *