Het verval bij Feyenoord is angstaanjagend groot

 

COLUMNIST  Willem van Hanegem vindt dat we na PEC Zwolle en FC Utrecht nu AZ te veel ophemelen. ‘Laat ze eerst zondag in de competitiewedstrijd Feyenoord maar een tik geven.’

 

Toen Feyenoord in Breda het veld afsjokte na de zoveelste beschamende wedstrijd van het seizoen, werd er op tv gezegd dat de ploeg de titel definitief niet meer kon prolongeren. Dat idee had ik al een tijdje, hoor. Feyenoord kan geen derde meer worden, dat was het nieuws. AZ staat nu een straatlengte voor, prima gedaan daar.

Maar in Nederland slaan we dan meteen weer volledig door. In Alkmaar spelen ze opeens oog­strelend voetbal, in Alkmaar lopen plotseling de grootste talenten van Nederland. Zoals we voor de winterstop in dit land ook allemaal in polonaise achter PEC Zwolle, dat toevallig een prima periode kende, aanrenden. En zoals we na de winterstop in FC Utrecht opeens een subliem elftal zagen omdat er acht keer op een rij niet werd verloren. Het bleek bij die ploegen allemaal wel mee te vallen, toch?

Daar gaan we bij AZ dus ook van terugkomen. Wedstrijden tegen de traditionele top 3 verliezen ze vrijwel altijd, vaak ook nog kansloos. Ik zag ze na de winterstop in eigen stadion niet winnen van VVV en Roda JC. Tegen hekkensluiter Sparta viel de winnende treffer pas vlak voor tijd. En zaterdagavond op Woudestein hield het ook allemaal niet over met AZ.

Over een paar weken moet ik het in de bekerfinale ook allemaal nog maar zien. In de volle Kuip met alle schijnwerpers op bescheiden spelers gericht, is alles opeens anders. Begrijp me goed, deze column is niet bedoeld om AZ even een kopje kleiner te maken. En ik zie ook wel dat Alireza Jahanbakhsh een leuke rechterspits is. En dat Guus Til met zijn diepgang iets heeft dat de topclubs missen. En dat Oussama Idrissi fraaie passeerbewegingen heeft en ook nog eens goals kan maken, is prima. Bij Feyenoord namen ze hem niet serieus en bij Groningen zou hij vooral vervelend zijn geweest. Het zal allemaal wel, maar ik zie een speler met extra kwaliteiten. Eentje die ook Feyenoord nu best had kunnen gebruiken.

Maar overdrijf niet met AZ. Laat ze eerst zondag in de competitiewedstrijd Feyenoord maar een tik geven. Al krijg ik steeds meer het idee dat niets het elftal van Van Bronckhorst nog kan raken. Ze vinden het allemaal prima in de Kuip.

Het verval bij Feyenoord is nu zo angstaanjagend groot met al acht nederlagen

Van Bronckhorst zei laatst dat het voor een club als Feyenoord moeilijk is om succes te prolongeren. Het waren Leo Beenhakker en Willem van Hanegem ook niet gelukt, las ik. Dat klopt, al verloor mijn ploeg destijds in het kampioensjaar twee duels en het seizoen erop ook. Het verval is nu zo angstaanjagend groot met al acht nederlagen.

Ik mis elke vorm van logica bij mijn club. Nu stond Renato Tapia weer op het middenveld. Terwijl hij, op zijn midweekse invalbeurt tegen Willem II na, alleen nog als verdediger was gebruikt. Zijn eerste twee ballen leverde hij in Breda achteloos in en dan hoor ik Van Bronckhorst na afloop zeggen dat Feyenoord te slap startte. Dat weet je toch bij Tapia? En Robin van Persie? Die laten ze in de Kuip nog net niet met een pak van schuimrubber rondlopen. Als hem maar niets overkomt. Een langetermijnproject met iemand die begin volgend seizoen 35 jaar is. Maar weet je wat ik het allerergste vond? Dat gejubel omdat Toornstra voor het eerst in twee jaar in een uitwedstrijd scoorde. Mag het verdorie een keer? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *