Freek, Thierry en Prem als remedie tegen Van Bommel

COLUMN Sjoerd Mossou in het WWW.AD.NL

Als ik de scheidsrechtersbaas van de KNVB was, dan zou ik Freek de Jonge inhuren, en daarna Jochem Myjer, Thierry Baudet, Sylvana Simons, John Troost, Prem Radhakishun en Emile Ratelband.

In die volgorde.

Ik zou ze een headset geven en een mooi zwart trainingspak met ‘Arag’ erop. Vervolgens zou ik ze om de beurt naar een wedstrijd van PSV sturen, en ze daar pontificaal tussen de dug-outs zetten als ‘vierde official’.

Daarna krijgen ze allemaal maar één simpele opdracht: oeverloos terugpraten tegen Mark van Bommel.

Niet zomaar een beetje slap ouwehoeren dus, of gezellig keuvelen, nee, echt: compleet suf lullen. Van Bommel vol-le-dig onder de tafel kletsen. De bedoeling is dat de PSV-trainer in anderhalf uur (plus blessuretijd) totaal krankzinnig wordt gekakeld.

Steeds als Van Bommel dreigt iets terug te gaan zeggen? Doorpraten. Maakt niet uit waarover. De uil van Minerva, de zwarte pietendiscussie, een complete oudejaarsconference, een onbegrijpelijk verhaal over esoterisch positivisme: alles is goed.

Het is zaak om, tijdens het zwetsen, af en toe theatraal een VAR-gebaartje te maken. Geef Van Bommel soms een schouderklopje. Sla je arm amicaal om hem heen. Praat met weidse gebaren.

Afgelopen zondag zat ik negentig minuten naar Van Bommel te kijken in de Arena en het was ronduit fascinerend. Naar verluidt moest de vierde official na afloop op een brancard naar buiten worden gedragen met een burn-out en een gehoorbeschadiging.

Het ging maar door. Dan weer stond Van Bommel boos te wezen. Dan weer liep hij nonchalant over het weer te kletsen. Het volgende moment: ginnegappen. Even later: hevige gebaren van verontwaardiging.

Dat was op zich niks nieuws natuurlijk, dit seizoen heeft de trainer van PSV al tweeëntwintig vierde mannen op de intensive care geouwehoerd, maar zondag tegen Ajax sloeg toch wel alles.

Begrijp me goed, persoonlijk ben ik een groot liefhebber van Van Bommels fratsen, het kan me als stukjesschrijver niet gek genoeg zijn, maar Mark is wel onze gedoodverfde toptrainer voor de komende jaren. We moeten ingrijpen voor het gênant wordt – en bovendien moeten we aan het welzijn van onze vierde officials denken.

Schorsen is lastig: het is niet zo dat Van Bommel zich misdraagt in letterlijke zin. Over ieder woordje, over ieder gebaartje is nagedacht. Hij blijft precies binnen de grenzen van de wet, zo zorgvuldig als je het maar bedenken kunt. De tuchtcommissie kan er vrij weinig mee.

Het enige wat daarom helpt, vermoed ik: tegengif. Van Bommel met eigen middelen bestrijden.

Niet wachten tot Van Bommel voor de tweehonderdste keer naast de vierde man komt staan, maar de vierde man meteen pal naast de dug-out van PSV zetten, pro-actief, vanaf de eerste minuut, desnoods op een klapstoeltje.

Vervolgens: terugpraten. Eindeloos zwetsen, ratelen, kietelen, babbelen, aaien, zuigen, zeuren, klessebessen, zwammen en zaniken.

Het is misschien een wat ongebruikelijke methode, maar alleen zo redden we onze vierde officials van Mark van Bommel, beroepsouwehoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *