En toen was er alleen nog Bosz

 

Door JAAP DE GROOT in www.telegraaf.nl

En toen was alleen nog Peter Bosz. Met het ontslag van Ronald Koeman bij Everton doet, op Duitsland na, de Nederlandse coach er in de grote competities niet meer toe. Terwijl in het betaald voetbal al enige tijd de discussie gaande is over de kwaliteit van het Nederlandse talent, blijft die over de trainers onder de radar.

Recentelijk gaven Fred Rutten en Stanley Brard als eersten publiekelijk aan dat niet het talent het probleem is, maar de wijze waarop dat wordt opgeleid. Een eerste indicatie over de vraagtekens die achter de werkwijze van de Nederlandse trainer gezet kunnen worden. 

Zoals de hint om voor het Nederlands elftal een bondscoach uit het buitenland te benoemen, meer is dan een poppetje bij Oranje invullen. Het gaat veel verder. Zo’n besluit zou namelijk het failliet van de vanuit Zeist zo geroemde trainersopleiding betekenen. Een peperdure cursus, volgens direct betrokkenen zo’n beetje de beste ter wereld, maar blijkbaar niet in staat om een bondscoach uit eigen land voort te brengen.

Er vallen sowieso twee zaken op. Zodra wedstrijden een hogere handelingssnelheid vragen, komen Nederlandse teams in de problemen en zodra Nederlandse trainers veel geld mogen uitgeven gaat het faliekant fout.

Het eerste punt. Handelingssnelheid (onder andere aannemen en passen van de bal, met daaraan gekoppeld het positiespel) is trainbaar. Het opvoeren van de snelheid is puur een kwestie van uren maken. Nu ogen Nederlandse ploegen goed als ze in de ’vierde versnelling’ spelen, maar zodra een buitenlandse tegenstander naar de vijfde of zesde versnelling schakelt is Leiden in last.

Dit kan niet los worden gezien van de bijstelling van de opleiding sinds het begin van deze eeuw. In 2003 waarschuwde Johan Cruijff in zijn columns hier al voor, waarbij balbezit om het balbezit, te veel terugspeelballen en een te lage handelingssnelheid de grootste valkuilen zijn. Het is daarom niet uitgesloten dat een complete generatie trainers verkeerd is opgeleid.

Met de discussie over de wederopbouw van het Nederlandse voetbal wordt daarom de kop in het zand gestoken. Het wortel van het probleem is niet het aanbod van talent, maar wat de aankomende trainer en coach in Zeist krijgt aangereikt.

Het tweede punt. Nederlandse coaches blijken met minder beter te presteren. Of je nu Frank de Boer (Ajax), Ronald Koeman (Feyenoord en Southampton) of Louis van Gaal (Nederlands elftal) neemt, toen ze het moesten doen met een ogenschijnlijk beperkt spelersaanbod werd er maximaal gepresteerd. Het ging mis toen ze in de Premier League miljoenen mochten uitgeven.

Wat dat betreft wordt het vervolg van Peter Bosz bij Borussia Dortmund interessant. Bij Heracles, Vitesse, Maccabi Tel Aviv en Ajax moest hij het doen met het beschikbare spelersmateriaal en maakte daar steeds iets moois van. Ook hij zit inmiddels bij een club waar heel veel kan.

Als dat maar goed gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *