De zware erfenis voor Eric Gudde

Eric Gudde pakte pen en papier, keek om zich heen en zei: ‘Nou, zeg het maar: wat er mis is met de trainersopleiding?’ De nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB heeft zichzelf honderd dagen de tijd gegeven zich in te werken in zijn nieuwe functie.

Het VI Congres in samenwerking met Fons van den Brande van Voetbalscholing.nl van vorige week donderdag, waar twintig fysieke specialisten en trainers met binnen- en buitenlandse ervaring een antwoord gaven op de vraag ‘Trainen wij in Nederland nog wel hard genoeg?’, zag Gudde als een geschikte plaats om zijn kennis wat te vergroten.

Gudde oogstte met die open houding waardering bij alle aanwezigen. Als we blijven doen wat we de laatste jaren doen, dan zal de uitkomst hetzelfde blijven. Tegelijkertijd geeft het ook aan hoe stuurloos ons voetbal is. Er is een plan Winnaars van Morgen ontwikkeld dat ons voetbal op termijn weer moet terugbrengen naar de top, maar wat ontbreekt is een visie. Want wat is de aanbeveling om meerde nadruk te leggen op verdedigen waard, als we niet weten of we vooruit willen verdedigen of inzakken? Als we willen voorkomen dat het Nederlandse voetbal zich niet meer onderscheidt van pakweg het Bulgaarse, zullen we dus eerst moeten vaststellen of we een aanvallende filosofie hebben of een verdedigende. Gaan we verder met de Hollandse School en zo ja: wat is die dan precies?

Wanneer we naar ons rijke voetbalverleden kijken, dan moeten we vaststellen dat onze zogeheten voetbalfilosofie vaak werd aangenomen naar aanleiding van een succes bij een club. Ajax veroverde in de jaren zeventig met Johan Cruijff en Rinus Michels de wereld en het Totaalvoetbal werd onze filosofie. Louis van Gaal won in de jaren negentig de Champions League met Ajax. Het werd geadopteerd als onze voetbalfilosofie en deel van onze opleiding toen Van Gaal voor de KNVB het Masterplan ontwikkelde. Het was pikant dat Cruijff vervolgens de manier van opleiden van Van Gaal afserveerde.

Uiteindelijk ligt daar ook de uitdaging van Gudde. Wat is onze voetbalfilosofie en wie gaat die formuleren? Kunnen we ook in de toekomst met creatief aanvallend voetbal gebaseerd op balbezit nog resultaten halen? Er zijn ook genoeg tegenstanders die naar aanleiding van de matige resultaten en de succesvolle loopgraventactiek van het WK in 2014 roepen dat we ons juist moeten aanpassen. Feit is dat we de weg kwijt zijn en er geen gids zoals Cruijff meer is om ons in de juiste richting te duwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *