DE GROOTSTE FOUT IN TALENTONTWIKKELING!

 

In jeugdsport wordt nog altijd 1 grote fout gemaakt in de talentontwikkeling van jongeren. Talentenselectie i.p.v. talentenidentificatie. Wat is nu juist het verschil?

Talentselectie is het bijeen plukken van huidige talenten om NU goede resultaten te halen. Talentidentificatie daarentegen is het zien van potentiële talenten maar die NU nog niet ten volle ontwikkeld zijn. Dit kan zijn op het fysieke, technische, tactische & mentale gebied. Talent selectie is makkelijk, talentdetectie is een kunst. Het ene geeft vandaag fantastische resultaten, het andere bouwt aan elite sporters & winnende teams voor de toekomst.

Er wordt nog teveel gekeken naar de huidige grootste, snelste & sterkste sporters om zo wedstrijden te winnen. Alsook worden ze vooral vergeleken met wat volwassen sporters kunnen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Een jongere heeft eenmaal tijd nodig om te groeien als persoon & sporter. Dit wordt nog al snel vergeten. Ongeveer 70% van de jongeren die van jongsaf aan als talent worden beschouwd verlaten hun sport voor hun 13 jaar. Terwijl eigenlijk net dan de jaren komen waar ze zich meer & meer zelfstandig (met hulp van een coach) kunnen doorontwikkelen. Sporter zijn is meer dan enkel wat sporttechnisch bezig zijn. Het is een heel proces naar totale ontwikkeling. Daarvoor heb je tijd & maturiteit nodig.

Het moeilijke voor vele trainers, coaches & ouders is het inzien dat talentidentificatie echt iets voor de langere termijn. Er zijn zoveel factoren die ontwikkelt moeten worden dat tijd & geduld hierbij echt op hun plaats zijn.

Een interessante studie van Piotr Unierzyski gedaan tussen 1994 & 2002, evalueerde 1000 tennisspelers tussen de leeftijd van 12 – 13 jaar in 50 verschillende landen. Tennisspelers zoals o.a. Roger Federer, Kim Clijsters e.a. zaten mee in het onderzoek.

Uit zijn onderzoek bleek dat de huidige top 100 spelers in de wereld volgende zaken gemeen hadden op jonge leeftijd

 • Zij waren 3 – 4 maanden jonger dan dezelfde leeftijdsgenoten
 • Zij waren smaller gebouwd & minder sterk dan hun leeftijdsgenoten
 • Zij waren meestal sneller & technischer
 • Zij speelden minder wedstrijden dan de toppers van hun leeftijdsgroep
 • Hun gemiddelde trainingsuren waren 2 tot 4 uren minder dan de topspelers van hun jonge leeftijd
 • Hun ouders steunden hun kinderen, maar waren niet overdreven aanwezig

Uit een recenter onderzoek van de Britse talentprogramma’s in het rugby & cricket blijkt bv. ook dat de huidige Topelitesporters in deze sportdisciplines later op het jaar geboren zijn. 1 van de oorzaken is dat deze mensen van jongsaf geleerd hebben om te harder hun best te doen t.o.v. de iets verder doorontwikkelde personen. Meer info over dit onderzoek vind je hier!

Manieren om te blijven inzetten om jongeren hun talenten te ontwikkelen.

 1. Blijf aan jongeren kwalitatieve coaching geven tot op latere leeftijd ook diegene die op het eerste zicht & niet enkel op de toppers uit jouw sport. Zweden levert de meeste spelers aan de NHL (Amerikaanse Hockey League) per inwoner dan elk ander land. Dit omdat ze pas vanaf 17 jaar spelers echt beginnen te selecteren.
 2. Blijf inzetten op de ontwikkeling van sporters op alle leeftijden, met extra aandacht voor de ‘minderen’ van dat moment. Want als iedereen de groeispurt gepasseerd is heb je onmiddellijk een grotere vijver om uit te vissen.
 3. Zet veel MINDER in op ten alle tijden winnen!
 4. Ook de coaches meer het nut laten inzien, ze hierin ook opleiden, van talentidentificatie i.p.v. talentselectie. Alsook ze het geduld laten opbrengen om in te zetten op ontwikkeling.

Dit is nog maar een start om jongeren (mensen) hun volle potentieel te laten ontwikkelen. Zoals zo vaak kan de kennis uit de sport ook gebruikt worden in het school- & werkveld.

Wil je met mij verder hierover babbelen of samen met jouw club/team/organisatie/federatie/bedrijf bekijken hoe je hierin kan groeien.

Er zijn 3 mogelijkheden waarin ik je kan helpen.

 1. Presentatie voor alle betrokkenen waarin we nog dieper ingaan op dit thema & concrete tips geven om deze te implementeren in de organisatie.
 2. Opzetten van een lange termijn project zodanig dat de filosofie die jullie willen uitdragen nl. ontwikkelen van de juiste talenten, ook effectief omgezet wordt in de praktijk & deze gewaarborgd blijft in de toekomst.
 3. Coaching van leidinggevenden binnen de organisatie zodanig dat zij nog meer & gerichter weten welke talenten er nodig zijn om de missie & visie uit te dragen. Op zoek gaan naar de juiste profielen & deze personen te laten groeien binnen de organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *