Brands kijkt naar het buitenland: “Moeten we in Nederland echt stappen in maken”

 

 
 
PSV is hard op weg om de doelstelling voor 2020 te realiseren. Dan moet de helft van de selectie uit zelfopgeleide spelers bestaan en het liefst ook de helft van de basis. Technisch manager Marcel Brands ziet het de goede kant opgaan.In de huidige selectie van PSV zitten elf spelers uit de eigen jeugd en spelen er vijf regelmatig in de basis. ‘”Natuurlijk zijn wij er trots op dat alle tijd, energie en geld die we in de opleiding steken steeds meer zichtbaar wordt in de vorm van doorstroom naar het eerste”, zegt Brands tegen Voetbal International. “Nu is het zaak daarin continuïteit te realiseren. De kwaliteit van onze opleiding is in elk geval echt goed.”

“We moeten niet te spastisch gaan doen over de toekomst van het Nederlandse voetbal en ineens onze stijl gaan verloochenen”, vervolgt Brands. “Maar we moeten er wel wat dingen aan toevoegen. Bij PSV doen we dit al. We leiden realistischer op en denken niet langer: Wij zijn zo goed en beter dan de rest. Want dat is wat er vaak is gebeurd. In Nederland zeggen we: We hadden zeventig procent balbezit en hebben echt goed gespeeld. Maar er is dan niet gewonnen. Het gaat om winnen, daar moet in de jeugd meer de nadruk op.”

Brands ziet dat bij PSV gebeuren. “Dat doen wij in onze opleiding. Het is te snel en te lang heel vrijblijvend, dat moet er echt uit. En daarnaast moet er meer aandacht komen voor de fysieke component in de opleiding. Daar moeten we in Nederland echt stappen in maken. Wij zijn een land van: Als we onze talenten maar niet overbelasten. Maar we kunnen en moeten ze echt meer gaan belasten. In het buitenland doen ze niet anders.”

WWW.VOETBALPRIMEUR.NL

Helemaal mee eens. De aflopen jaren heeft de visie van Verheijen niets gebracht gezien de teleurgang van het Nederlandse voetbal. Met minder trainen meer bereiken is als “meer eten en toch afvallen”. 
Meer trainen op fysiek is altijd mijn motto geweest. Terug naar de tijd waar succes en fysieke en mentale hardheid hand in hand in gingen. We weten inmiddels zoveel meer dan toen. Het kan op deze wijze alleen maar beter worden mits we de gekkigheid van de afgelopen 15 jaar achter ons laten.

Fons van den Brande

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *