08 – 05 – 2019 ‘Ik weet bij god niet meer wat ik allemaal heb gedaan’

Met de lancering van haar boek ‘LIEKE’ en de Champions League-finale en het WK in Frankrijk voor de deur zijn alle ogen gericht op Lieke Martens. AD Sportwereld zocht haar op en sprak over haar status en die van het vrouwenvoetbal.

Door Tim Reedijk in het AD

Op haar eerste vrije dag in drie weken tijd ploft Lieke Martens (26) neer in een stapel kussens van een strandtent aan de Passeig Marítim de la Barceloneta. De schalen sushi worden opgediend. Even bijkomen, zou je zeggen, maar na het interview vliegt ze als de wiedeweerga naar Nederland om eindelijk weer eens bij familie, vrienden en haar vriend te zijn. Druk, drukker, drukst: een blauwdruk van de wending die Martens’ leven nam na het gewonnen EK in 2017. ,,Vorig jaar was een bizar jaar voor me”, mompelt ze, terwijl ze met stokjes behendig aan haar klus begint. ,,Ik weet bij god niet meer wat ik allemaal heb gedaan. Soms vind ik het jammer dat ik er niet meer bij stil heb gestaan.”

Wie had in hemelsnaam durven denken dat dít het lot van Lieke Martens zou zijn, dat meisje dat in het Limburgse Nieuw-Bergen tot in den treure in haar Ajax-trainingspak met de bal bezig was. Dat filmpjes van Ronaldinho bekeek en daarna diezelfde bewegingen ging oefenen, zo vaak tot het lukte – of dat het er op z’n minst op léék. Het meisje dat wekelijks opviel tussen de jongens, daardoor vroeg op de radar kwam van clubs en de voetbalbond, maar dat evenzogoed nauwelijks perspectief had op een leven zoals ze dat nu leidt.

Is het eigenlijk leuk om jou te zijn?
Een voorzichtige glimlach, dan: ,,Nou… Kijk, ik word maar tot bepaalde hoogte herkend. Ik ben geen Lionel Messi die niet over straat kan. Ik kan wel gewoon mijn dingen doen. Dus in dat opzicht: ja, ik denk het wel.”

Is het soms niet allemaal wat veel?
,,Ik word wel geleefd. Voetbal is alles, mijn hele leven, maar ik moet ook tijd hebben voor familie en vrienden. Mensen denken soms dat je maar een beetje traint, je wedstrijdje speelt, maar het beïnvloedt je hele leven. Kijk, als je een kantoorbaan hebt… Sommige banen neem je niet mee naar huis. Ik heb de afgelopen drie weken geen vrije dag gehad, snap je? Ik ben ontzettend trots en blij, maar ik heb niet zoveel vrijheid als mensen denken. Je hele leven is gepland.”

Zou je willen dat het minder vaak over jou ging?
,,Het gaat vaak over mij, maar het is wel een teamsport. Als ik een single tennisser was, is het anders. Ik ben er heel erg uitgesprongen na het EK, ook door de individuele prijzen die ik heb gewonnen. Ik denk wel dat het vrouwenvoetbal in Nederland meer namen krijgt. Vraag mensen op straat naar de Leeuwinnen en ze komen nu ook met Vivianne, Shanice, Daniëlle en Jackie.”

De maanden mei en juni gaan voor Martens bepalen of het kalenderjaar 2019 ook maar enigszins in de buurt kan komen van het droomjaar 2017. Op 18 mei speelt ze de Champions League-finale, krap tweeënhalve week later reist ze met Oranje af naar Frankrijk voor het WK. Daar kan een volgende stap worden gezet in de stormachtige ontwikkeling die het vrouwenvoetbal doormaakt.

Als je ziet hoe het vrouwenvoetbal er nu opstaat ten opzichte van toen je net kwam kijken, had je niet liever tien jaar later geboren willen worden? Dat je meer in een geoliede machine terechtkomt?
,,Zo zie ik dat niet. In mijn boek LIEKE (dat vandaag is uitgekomen, red.) wil ik meisjes die nu beginnen laten zien wat ze kunnen bereiken. Ik wist vroeger niet eens dat het Nederlands elftal voor vrouwen bestond. Ik begon aan een reis waarvan ik niet wist waar die zou eindigen. Ik vind het leuk die ontwikkeling te hebben meegemaakt en ik weet dat ik daar een belangrijke rol in heb gespeeld.”

In hoeverre geloof jij dat het vrouwenvoetbal ooit op dezelfde lijn kan komen met de mannentak?
,,Pfoe. Ik weet het niet. Er zijn altijd mensen die vrouwenvoetbal niks vinden en dat is prima, dat is een mening. Ik denk dat het nooit gelijkwaardig zal worden aan de mannen. Dat hoeft ook niet, want ik vind dat daar absurde bedragen worden betaald. Maar ik hoop wél dat het een keer afgelopen is met speelsters in de eredivisie die ernaast nog moeten werken om de huur te kunnen betalen. Je moet je volledig kunnen focussen op voetbal.”

In elk geval is het al zo groot dat ik je op het vliegveld aan de fanshop van FC Barcelona zag hangen.

,,Dat doen ze hartstikke goed hoor, hier. Ze zorgen dat we gezien worden.”

Een grote grijns op het gelaat van Martens. ,,En dat Messi er wat groter hangt dan ik is logisch, toch? Het is echt niet zo dat ik zeg: waarom ben ik daar kleiner? Ik vind het al hartstikke leuk dat ik daar hang.”

Straks, als het WK in zicht komt, trekt Martens zich even terug om daarna fris aan het toernooi te beginnen. Niet door op vakantie te gaan, maar om net even wat langer dan een schamel dagje in Nederland te zijn.

Hoe sluit jij je af?
,,Ik zal wel minder op social media te vinden zijn, om mezelf te beschermen. Ik hoef niet alles te lezen, niet alles te weten wat mensen van me vinden. Ik heb ermee te dealen dat er meer meningen zijn. En mensen die een dag voor de wedstrijd om tickets vragen, tsja, die snappen het gewoon niet. Daar ga ik niet eens op reageren.”
Een bedenkelijke blik. ,,Ach, we wilden meer populariteit, toch? Dan hoort dat er ook bij.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *