01-10-2018 – Dilrosun: Bundesliga-revelatie dankzij Guardiola, Vieira en Rekik

 
Door: Lentin Goodijk in de Voetbal International 

De meest waardevolle speler in de Bundesliga is een Nederlander en het is niet Arjen Robben. Javairo Dilrosun is dit seizoen een revelatie bij Hertha BSC, dat het seizoen sterk begonnen is. Over de twintigjarige aanvaller, die de vruchten plukt van een vroege stap naar het buitenland.

Dilrosun komt op zijn zevende levensjaar al in de jeugdopleiding van Ajax terecht. De geboren Amsterdammer sluit aan bij de F1 en doorloopt het hele traject tot en met de B1. Vanwege zijn indrukwekkende snelheid, uitstekende techniek en prima voorzet speelt Dilrosun altijd als linksbuiten. Wanneer hij in de D-jeugd een keer als aanvallende middenvelder wordt ingezet slaat meteen de paniek toe, zo blijkt uit een anekdote die Dilrosun in 2015 vertelt op de KNVB-website. ‘Een trainer wilde mij een keer proberen op 10, dus achter de spitsen. Ik moest toen huilen omdat ik per se linksbuiten wilde spelen, haha. Daar voelde ik mij het beste. Dat mocht niet veranderen.’

In een lichting met onder anderen Timothy Fosu-Mensah, Pablo Rosario, Donny van de Beek, Noussair Mazraoui en Carel Eiting blijft Dilrosun imponeren, net als bij de jeugdselecties van Oranje. Ambitieus als hij is wacht Dilrosun op duidelijkheid van Ajax. De aanvaller is op jonge leeftijd al vastberaden het te gaan maken in de voetbalwereld en wordt ongeduldig. Andere clubs tonen namelijk wel interesse.

PSV wil Dilrosun graag hebben, maar ook Chelsea en Manchester City zijn geïnteresseerd. Die laatste club nodigt de puber uit in Engeland. ‘Toen ik het nieuwe jeugdcomplex van City had gezien wist ik dat die club de beste keuze was. Zo’n ongelooflijk modern en uitgebreid complex: dat ga je natuurlijk niet bouwen als je weinig waarde hecht aan je jeugdopleiding. Na mijn rondleiding had ik een gesprek met Patrick Vieira, die hoofd jeugdopleiding was. Hij zei dat hij me een betere voetballer zou maken’, blikt Dilruson later terug in gesprek met Goal.

‘Ik wilde in principe gewoon bij Ajax blijven, maar ik had niet het idee dat Ajax een plan met mij had. Er werd niet met mij gesproken en ik had nog geen contract aangeboden gekregen, dus City bood mij een heel mooie kans. Mijn moeder was in shock toen ik zei dat ik naar Engeland wilde vertrekken, maar ik luister altijd naar mijn gevoel.’ En dus vertrekt hij kort na zijn zestiende verjaardag naar Manchester, net als Fosu-Mensah, die zich aan Manchester United verbindt.

ENGELAND

City maakt een uitgebreid stappenplan voor Dilrosun en begeleidt hem intensief in zijn stappen naar volwassenheid. De trainingen op het spiksplinternieuwe jeugdcomplex zijn van een hoog niveau en Dilrosun traint met de grootste talenten die overal uit Europa worden weggeplukt. In zijn eerste twee jaar ontwikkelt Dilrosun zich gestaag en in 2016 maakt hij de overstap naar de hoogste afdeling van de jeugdopleiding, waarmee hij onder meer in actie komt in de Youth League.

De laatste stap, die naar het eerste elftal, is echter gigantisch. Manager Pep Guardiola heeft daar met Raheem Sterling, Leroy Sané, Bernardo Silva en Riyad Mahrez de beschikking over vier buitenspelers, die samen voor meer dan 230 miljoen euro zijn binnengehaald. Bovendien is de Amsterdammer bepaald niet de enige talentvolle aanvaller die door wil breken bij City. Wanneer zijn contract in de zomer van 2018 afloopt, kiest Dilrosun daarom eieren voor zijn geld. Juventus, Valencia, Benfica, Borussia Dortmund én RB Leipzig hebben interesse, maar de jonge aanvaller wil spelen en verbindt zich aan Hetha BSC.

DUITSLAND

Dilrosun weerstaat de verleidingen van de Europese grootmachten en kiest met Hertha voor een club die oog heeft voor talent. De Bundesliga staat sowieso bekend als een competitie waar veel jonge en tactisch vaardige spelers tot bloei komen. Dat blijkt ook uit de woorden van directeur Michael Preetz, wanneer hij het vastleggen van de Nederlander verklaart. ‘We hebben hem al een hele tijd in het vizier en hebben zijn ontwikkeling nauwlettend gevolgd. Hij is bij Ajax en Manchester City technisch en tactisch op een hoog niveau opgeleid, is snel en fysiek sterk. We zijn ontzettend blij dat wij hem ondanks serieuze concurrentie naar Hertha BSC hebben kunnen halen.’

In Berlijn maakt Dilrosun direct veel minuten in de voorbereiding, maar bij de seizoensouverture stelt trainer Pál Dárdai hem nog niet op. In het 3-4-3-systeem kiest de Hongaar voor de iets conservatievere Maximilian Mittelstädt. Een week later maakt Dilrosun zijn debuut in het betaald voetbal. Al vroeg in het uitduel met Schalke 04 valt Karim Rekik geblesseerd uit en besluit Dárdai om te schakelen naar een 4-2-3-1-formatie en Dilrosun voor de leeuwen te gooien. De Amsterdammer heeft nog geen tien minuten nodig om zijn eerste assist te geven. Na een lange bal van achteruit passeert hij Weston McKennie en legt hij breed op Ondrej Duda, die de 0-1 maakt. Hertha wint uiteindelijk met 0-2 op bezoek bij de vicekampioen en Dilrosun heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Dárdai laat de Nederlander staan en niet zonder succes. In zijn eerste vier Bundesliga-duels is Dilrosun goed voor twee doelpunten en drie assists, waarmee hij de meest waardevolle speler van de Duitse competitie is. Die titel deelt hij met Marco Reus, al had de Duitser daar wel een wedstrijd meer voor nodig. Dilrosun was direct betrokken bij doelpunten tegen Schalke, VfL Wolfsburg, Borrusia Mönchengladbach en Werder Bremen en is cijfermatig de best presterende Nederlandse aanvaller in een topcompetitie.

In Duitsland vragen de media zich hardop af hoe Ajax én City de talentvolle buitenspeler ooit hebben kunnen laten gaan, maar in Amsterdam heerst geen rancune. Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali focust zich liever op De Toekomst dan op het verleden. Ouaali was één van de trainers van Dilrosun in zijn laatste jaar bij Ajax en volgt de ontwikkeling van zijn voormalig pupil met trots. ‘Hij is gevormd door de Ajax-opleiding en dan is het mooi om te zien hoe hij het de afgelopen jaren goed deed bij de Oranje-selecties en nu zelfs bij een grote club in de Bundesliga. Javairo maakte deel uit van een fantastische lichting, waar ik met veel plezier mee gewerkt heb’, vertelt Ouaali in gesprek met VI.

‘Javairo kon écht voetballen. Hij was razendsnel en had een enorm overzicht, waardoor hij buitenom kon, maar ook naar binnen kon komen of op het middenveld kon spelen. Maar met zijn snelheid en onvoorspelbaarheid was hij toch het best als aanvaller. Hij was een rustige, beschaafde en fatsoenlijke jongen. Hij zei niet veel, maar als hij op het veld stond, zag je altijd een lach op zijn gezicht’, blikt Ouaali positief terug op de samenwerking.

Dárdai onderstreept die karakterschets. ‘Javairo is een verlegen jongen. Hij voelde zich aan het begin wat onzeker bij ons. Ik heb daarom wat één-op-één gesprekken met hem gevoerd en hem verteld dat hij een grote toekomst voor zich heeft. Hij heeft kwaliteiten die niemand anders in onze selectie heeft. Hij heeft enorm veel passeeracties in zijn mars’, looft de Hertha-trainer zijn aanvaller in BZ Berlin. Dilrosun geeft in dezelfde krant een verklaring voor zijn goede prestaties. ‘Ik heb leren voetballen op de Amsterdamse straten en speelde altijd tegen jongens die groter waren dan ik. Daardoor heb ik geleerd om hard te worden en mijn lichaam goed te gebruiken. In Engeland heb ik vooral op tactisch gebied heel veel geleerd van Pep Guardiola.’

Het trainen op positiespel, dat bij Ajax en City zo belangrijk is, geeft Dilrosun unieke kwaliteiten voor een buitenspeler. Een jonge vleugelaanvaller die gespecialiseerd is in één-tegen-één acties en zich richt op doelpunten en assist verliest normaal gesproken veel de bal, maar Dilrosun heeft na Rekik en verdedigende middenvelder Fabian Lustenberger de hoogste passzuiverheid van de Hertha-selectie. Geen enkele Bundesliga-aanvaller met meer dan negentig minuten in de benen speelt de bal bovendien vaker naar een medespeler dan Dilrosun (passzuiverheid van 87,5 procent).

Het is één van de redenen dat Dárdai het aandurft met Dilrosun, die nog altijd dezelfde stijl heeft als in de jeugd bij Ajax. Als linkspoot aan de linkerkant is hij gespecialiseerd in het passeren van zijn tegenstander en vervolgens een goede voorzet afleveren. Met zijn goede rechterbeen kan hij ook naar binnenkomen en daar een eindpass geven.

Het is nu aan Dilrosun om te laten zien dat zijn vliegende start in de Bundesliga geen korte opleving is, maar een daadwerkelijke afspiegeling van zijn kwaliteiten. De wedstrijd tegen Bayern München is wat dat betreft de ultieme test. Vrijdagavond om 20.30 uur komt Der Rekordmeister op bezoek in Berlijn en zullen alle ogen gericht zijn op het Olympiastadion.

www.vi.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *